17.8 C
București
duminică, iunie 20, 2021

O PERSONALITATE PE ZI: Prozatorul şi dramaturgul Mihail Bulgakov

Prozatorul şi dramaturgul Mihail Bulkakov, cunoscut pentru capodopera sa, „Maestrul şi Margareta”, s-a născut la 15 mai 1891, la Kiev, în familia unui profesor de teologie. După ce şi-a terminat şcoala gimnazială, a mers la Facultatea de Medicină în Kiev, absolvind în 1916. În 1913 s-a căsătorit cu Tatiana Nikolaevna Lappa (Tasia), conform site-ului https://www.masterandmargarita.eu/.

A început să lucreze la Spitalul militar şi apoi la Spitalul Tchernovtsy, ambele din Kiev. S-a mutat împreună cu soţia în mediul rural Smolensk, pentru a deveni medic local. Experienţele sale acolo aveau să fie descrise în „Caietul unui doctor de ţară”.

În 1920, a abandonat medicina pentru a se dedica scrisului. A intrat în lumea teatrului, iar piesa „Zilele Turbinilor” – dramatizarea romanului „Garda Albă” – a avut mare succes. Simpatia exprimată pentru ofiţerii albi face ca piesa să fie interzisă, dar a fost, în acelaşi timp, piesa preferată a lui Iosif Vissarionovici Stalin, după cum menţionează site-ul https://humanitas.ro/.

În 1924, s-a despărţit de Tatiana Lappa, pentru a se recăsători cu Liubov Evghenevna Belozerskaia.

Din 1929, nu i s-a mai publicat nicio carte şi nu i s-a mai jucat nicio piesă. Trăind la limita supravieţuirii, Bulgakov i-a trimis lui Stalin o petiţie, apoi, într-o scrisoare adresată guvernului sovietic, a vorbit despre dezechilibrul psihic la care a fost expus un creator a cărui existenţă este ameninţată. Scrisoarea a rămas celebră ca model al disidenţei asumate. Ca urmare, Bulgakov a fost angajat la Teatrul de Artă din Moscova, dar scrierile sale au rămas în continuare nepublicate, mai scrie site-ul https://www.imdb.com/.

În 1932, s-a recăsătorit pentru a treia oară cu Elena Sergheevna Shilovskaia.

În ultimul deceniu al vieţii a scris alert, fiindu-i teamă ca romanul „Maestrul şi Margareta”, să nu rămână neterminat. A făcut ultimele corecturi la acesta în 1940, pe patul de moarte, orb, dictând soţiei sale, care a fost, de altfel, chiar modelul personajului Margareta.

Dintre scrierile sale amintim: nuvela „Garda Albă”, piesa de teatru „Cabala bigoţilor”, romanele „Maestrul şi Margareta”, „Inimă de câine”, „Roman teatral”, culegerea de nuvele „Ştergarul cu cocoş”, romanul „Viaţa domnului de Moliere”, piesa de teatru „Zilele Turbinilor”, piesa de teatru „Casa Zoicăi”, nuvela „Ouăle fatale” etc.

A murit la 10 martie 1940. AGERPRES/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.