20.6 C
București
duminică, mai 19, 2024

O precizare despre tema tectonicii civilizatiilor.

 

Islamul nu poate provoca fenomenul de aculturatie in Occident, cum ne tot ameninta conservatorii nostri, orice dar doar intelectuali nu. Islamul astazi nu este in epoca sa de apogeu – pe care a avut o in secolul 17 cand a ajuns la portile Vienei – si automat nu poate fi in expansiune. Cum este de pilda China actuala. Comparatia cu asaltul migrator asupra Romei este ridicola. Islamul este in plin conflict intern, o etapa anarhica care arunca aleator raze convulsive in exterior dar lipsa oricarei infrastructuri unitare face imposibila o conspiratie majora asupra vecinilor. Bagajul sau cultural, una dintre cele mai eficiente arme civilizationale since forever, este aproape integral compromis de haosul intern, el nu poate reprezenta un focar pulsator de atractie. Iar sectarismul si disolutia sa politica doar completeaza peisajul dezolant.

Islamul de astazi este o rana deschisa. Lasat in pace probabil ar sangera inca mult timp de acum incolo cautandu-si centrifug punctul de echilibru. Dar noi nu si nu…

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie