16.9 C
București
sâmbătă, mai 15, 2021

”ODATĂ LA CAMERĂ, ODATĂ LA SENAT”

Aceasta greseala de scolari a fost inclusa intr-un document oficial si validata de numerosi conducatori politici. O putem trece cu vederea. Dar, daca ai pretentia sa fii un model de rigoare si competenta, asa cum se prezinta unii politicieni de rit nou, lucrurile merita a fi cercetate cu atentie.

Va asigur ca in detalii simple se vad mintile cu lacune in instruire, un defect care afecteaza si capacitatea de a rationa. De exemplu, observ la multi lideri de institutii o preocupare excesiva asupra unor aspecte formale in dauna calitatii sau a substantei. Asa cum este incercarea fara efect concret de modelare a unui curent feminist in Senat, o institutie pe care o consider dominata de un misoginism latent.

Pe de o parte, vedem prima femeie presedinte care se prezinta drept o aparatoare a egalitatii de gen. Face insa multe erori sau gesturi neinsemnate in raport cu anvergura functiei, cum ar fi: modificarea regimului documentelor oficiale cu mentionarea cuvantului presedinta, ministra, etc. Apoi pretinde sa-i fie adresata la feminin functia de putere, ceea ce ar avea un sens cat timp limba romana permite acest fapt. Nici americanii sau alte societati avansate in echilibrul de gen n-au ajuns sa-si stalceasca limba de dragul unei ipocrizii puerile.

Cum ar fi sa vedem in adresarea oficiala exprimari ca secretara de stat/secretara generala/doctora/managera? Chestiunea se poate rezolva usor prin utilizarea apelativului domn/doamna. Dar oare aceasta este substanta necesara unui lider care vrea o schimbare de mentalitate? Dispare misoginismul sistemic daca ii obligi pe barbati sa-ti se adreseze altfel?

Nu era cumva mai important sa incepi cu o constientizare a diferentelor structurale, cu o sanctionare a actelor reale de hartuire sau de discreditare a femeilor? Este stiut ca in majoritatea pozitiilor de consilieri din Parlament sunt angajate femei. Nu cumva s-a insinuat in decenii predispozitia barbatilor pentru folosirea femeilor pe post de ajutoare sau ca instrument de dominatie chiar atunci cand sunt promovate? 

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.