22.6 C
București
duminică, mai 5, 2024

OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE INCOMPETENȚĂ

Stiti ce se intampla acum in sectorul public?

Competentii sunt minoritari.

Iar toate sarcinile grele ajung pe umerii lor. Nu este o concluzie subiectiva. Ma bazez pe studii internationale care arata ca in orice organizatie, cu cat creste numarul celor slab calificati, se reduce drastic grupul persoanelor capabile. Iar efectul nu este dezechilibrul injust intre cei care stiu si cei care mimeaza ca stiu.

Este o depreciere a calitatii muncii.

Un stres suplimentar asupra angajatului eficient. Si cand acesta este judecat la productivitate va fi egal cu colegul. Grila de salarizare, sporurile, beneficiile sunt uniform repartizate. Care este consecinta: demotivarea, pierderea resurselor umane performante, ineficienta organizationala.

Sa plonjam acum in cateva exemple care nu sunt niste exceptii, ele chiar intaresc regula.

Un candidat la postul de manager al unui mare spital din Prahova, fost sofer de tir si ambulantier. Singurul candidat la concurs.  

”Întrebat care este relaţia, din punct de vedere ierarhic, între managerul spitalului şi autoritatea publică locală, ambulanţierul a răspuns: „Este şeful mai mare”. Sau despre cum ar actiona in cazul unui incendiu precum cel de la spitalul Matei Bals:

”Referitor la chestia aceasta cu focul, deci e o măsură importantă pe care poţi să faci un contract de prestări servicii cu o anumită firmă care să-ţi verifice de exemplu toate instalaţiile electrice, pe parte de aparatură şi trebuie ţinut acest lucru în scurt. Problema este că multe spitale sunt foarte vechi şi această chestie este puţin mai cum să vă zic ca să schimbi o instalaţie la un întreg spital este foarte greu, dar se poate porni pe anumite sectoare şi îndreptat acest lucru pentru a nu avea evenimente de genul acesta care nu sunt atât de…” – Gabriel Dima.

Intelegeti ca noi suntem dominati de aceste personaje ”pitoresti”?

Curajul lor fulminant este hranit in anii petrecuti aiurea, prin scoala fara performanta sau in activitati lucrative banale.

Pe langa scoala sau angajatori, mediul in care traiesc si normele sociale inexistente i-au convins ca valoarea individuala este haina si nu pielea pe care o porti in functie de ocazie.

Cine ii trezeste la realitate? Cine ii incurajeaza? Cum ajung ei sa ne conduca?

La Timisoara, ”speranta” politicii romanesti, primarul Fritz angajeaza un fost condamnat penal pentru evaziune fiscala ca manager al unei societati de termoficare aflata in dificultate financiara.

”Revelaţiile despre greşelile pe care le-a făcut acum 20 de ani, greşeli din domeniul în care acum profesează, au compromis tocmai încrederea pe care a construit-o. Am aflat, cu aceeaşi consternare ca şi voi, din presă, de acest trecut al lui Bogdan Nanu”. Dominic Fritz, primar

Ar parea ca omul a fost indus in eroare. Dar, adevarul este ca si daca n-a stiut este la fel de vinovat. Cum poti selecta o persoana fara sa i cunosti trecutul? Cum poti sa te increzi in cineva la prima vedere si sa nu-i descoperi vulnerabilitatile?  

„Sunt acuzat că am avut cont pe platforma de granturi. Nu este absolut nicio problemă. Am vrut să văd fiecare pas din procedură  și să o optimizez. Ceea ce am și făcut. Am folosit acel cont de câteva ori și exclusiv în scopul înțelegerii proceselor din spatele platformei și a muncii funcționarilor pentru a crește numărul de procesări pe zi”. Claudiu Nasui, ministrul economiei

Problema domnului ministru este ca suspiciunea apare din modul in care a justificat intrarea intr- un sistem automatizat si confidential. Initial, actiunea sa n-a fost cunoscuta publicului. Apoi, cand s-a aflat, a spus ca i s-a deschis un cont de administrator si ca vrea transparenta, apoi ca si-a dorit sa intervina pentru imbunatatrea sistemului, desi interventia a fost cu doar doua zile inainte de inchiderea inscrierilor. Iar suspiciunile s-au amplificat cand in ultima zi s a inscris majoritatea aplicantilor castigatori. Putem considera ca ministrul e de buna credinta, dar amintiti-va ca tot el a negat ca stie despre trecutul unei persoane acuzata de colaborarea cu Securitatea. Sau ca a propus secretari de stat intr un minister care nu are baza legala pentru reorganizare, dupa splitarea de Ministerul Energiei.

Eu, insa, nu am doar critici. Ca orice om cu idei gasesc ca e util sa sustin si ce e bine de facut. Suntem suficient de inteligenti ca sa punem un diagnostic fara sa ne prefacem si apoi sa gasim un tratament eficient. Desigur ca un organism ca al nostru imbolnavit cronic nu se trateaza cu solutii miraculoase. Asadar, nu sunt nici naiv, nici exaltat.

Este o cale lunga spre un rezultat vizibil si care sa inverseze cursul gresit pe care merge societatea de cateva decenii.

Un prim pas ar fi renuntarea totala, oricat de dureroasa ar fi, la ipocrizia politica prin care impostorii ajung in varful ierarhiei. Apoi, gratificarea competentei, incurajarea initiativelor individuale si a liberei exprimari ca principii generale de convietuire sociala, profesionalizarea functiei publice prin recrutarea exigenta a oricui acceseaza pozitii in administratia de stat.

Prioritizarea investitiilor in domenii cheie care nu produc doar marfuri si bani, ci cunoastere, evolutie stiiintifica si valoare umana.

Eliminarea retelelor subterane de favorizare a acolitilor politici sau de afaceri. Sanctionarea erorilor si inlocuirea rebuturilor. In paralel cu repudierea coruptiei politice, sa ne ocupam de coruptia sistemica, aceea in care oricine inseala sau cauta avantaje nemeritate sa fie pedepsit.

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie