17.8 C
București
duminică, iunie 20, 2021

OMUL ȘI PLANUL

Noi avem un plan pe care-l stiau cativa si despre care am auzit mai multi. Eu, spre exemplu, stiu de investitii valoroase in noile industrii si tehnologii de varf care n-au nicio sansa sa ajunga in Romania fiindca nimeni nu si-a dorit sa deschida usa, in mod transparent, pentru proiecte competitive.

In schimb, am vazut ca exista anumite companii care au stiut si au reusit sa fie incluse in acest plan bine securizat de gatekeeperii guvernamentali. In acest plan, printre multe idei si proiecte considerate mature, sunt scrise si o sumedenie de povesti frumoase. Dar ce lipseste este viziunea integratoare din care sa ne dam seama unde vom ajunge peste 5 ani.

Stie cineva ce fel de politica economica avem?

Grupul de sustinatori ai premierului Citu vorbeste despre liberalism economic fara sa fi produs vreun concept sau macar o directie doctrinara. O filosofie economica nu presupune reducerea cheltuielilor publice sau acordarea unor stimulente, ci o transformare de substanta care sa depaseasca ciclurile electorale.

Sa vedem cum stau lucrurile in realitate.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru dezvoltarea unui cloud guvernamental. 

„Să știți că nu va fi de ajuns doar PNRR, pentru că doar să construiești cloud-ul e un proiect, după aceea să construiesti pentru fiecare minister, partea de transformare digitală ca să le conectezi la cloud reprezintă alt proiect și după aceea trebuie să vedem cum ducem toată administrația în viitor”. Florin Citu, premier.

Ce a vrut sa spuna premierul? Ca vom investi jumatate de miliard intr-o solutie integrata de e-guvernare, dar aceasta suma nu este suficienta ca sa ne duca in viitor. De ce? Pentru ca specialistii spun ca mai e nevoie si de alte adaptari ale planului la alte idei si solutii. Insa, in acest moment, nu stie nimeni cat va mai costa, cat va mai dura pana cand vom avea un salt tehnologic real in transformarea digitala a serviciilor publice.

Anul trecut, Asociația „Daruieste Viata” finaliza, in curtea Spitalului Elias, un spital modular de ultima generatie, cu 38 de paturi de Terapie Intensiva. A costat aproximativ 2,2 milioane de euro proveniti din donatii si sponsorizari. Dupa pandemie, constructia poate fi relocata si utilizata pentru tratarea marilor arși. Ce a facut statul roman intre timp? A primit acces la o linie de finantare europeana de 50 de milioane de euro pentru constructia de spitale modulare in perioada pandemiei. Autoritatile au stabilit conditii de eligibilitate restrictive, doar pentru anumite institutii publice din sistemul de aparare si siguranta nationala. Dupa cateva luni, abia daca s-a gasit un proiect depus de armata. Licitatia s-a refacut si am ajuns in zilele noastre, cand mai multi competitori din sistemul public au venit cu proiecte. In tot acest timp, nu am construit niciun spital modular, bolnavii cronici n-au mai avut loc in unitatile medicale din cauza exploziei de cazuri Covid si am fost in pragul colapsului. Dar, altfel, suntem pregatiti… pentru orice minune pica din cer.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.