17.5 C
București
duminică, mai 19, 2024

Pământul CAP urilor NU a fost al statului! Era al cooperatorilor! De asta au dispărut peste noapte CAP urile!

Doamne, anticomunismul ăsta! Pământul CAP urilor NU a fost al statului! Era al cooperatorilor! De asta au dispărut peste noapte CAP urile! Fiecare avea acasă actul de înscriere în CAP, cu suprafața de pământ și inventarul agricol cu care se înscrisese! Dizolvarea CAP urilor ne-a costat ceva de genul 15 miliarde de dolari! Pentru că s-a distrus tot ce se investise în CAP uri timp de patru decenii!

Statul avea în proprietate, via GAS/IAS, puțin pământ agricol, în general fostele Domenii Regale, plus terenul recuperat prin diverse lucrări, gen ”Insula Mare a Brăilei”. Marile exploatații de acum sunt, în general, rezultatul unui proces de concentrare a proprietății funciare, prin cumpărări/arendări. Sigur că ele sunt foarte productive, pentru că au bani și pot folosi intensiv noile tehnologii. Cu pericolul epuizării pământului arabil, inclusiv prin folosirea pesticidelor.

Renunțarea subvenționării fermelor foarte mari/mari este o măsură anti-concurențială, promovată de UE, pentru apărarea fermierilor din Occident. Doar că Estul este competitiv doar în câteva produse, gen porumb, rapiță, floarea soarelui, grâu, dar în rest mai ușor, pentru că alte produse cer investiții foarte mari, și costisitoare. Nu poate nimeni din Est să concureze cu fermele de vaci automatizate din Vest, spre pildă. Și tot așa. Nu sunt în domeniu, dar o discuție serioasă pe tema asta se impune. Iar ne vedem în situația de a pierde și ce am reușit să reconstruim din baza productivă a agriculturii.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie