8 C
București
luni, octombrie 18, 2021

Pana la urma e vorba despre oglindă.

Nu  sunt destul de sensibil muzical, adica am criterii rudimentare si o incapacitate neanderthaliana de a fi impresionat de metaforizari lirice puse pe note. De exemplu, desi inteleg franceza vorbita/scrisa mi-e imposibil sa produc o traducere instantanee pe cea cantata. Chiar si din engleza am dificultati, e o atrofiere pe creier, voi astia mai complecși pe sentimente o s-o numiti dizabilitate. Sesizez vag intentionalitatile stilistice – daca e de dragoste  sau baieteala, dar pentru ce spun oamenii aia acolo imi trebuie un studiu, sa buchisesc textu separat cu degetu pe litere de se duce pana la capat toata treaba.

Dar chiar si mie mi-e evidenta si cu atat mai curioasa distanta cosmică intre, sa zicem, basarabenii de la Alternosfera si corespondentii lor romani – gen Coma. Moldovenii sunt la ani lumina distanta profesional, liric, emotional, sound & production design, tot. Au identitate, impact, universalitate, prezenta, poveste, brand, sunt distincti, profi, epici, au o inteligenta sonora care zguduie inclusiv bipezi ca mine. Ai nostri sunt niste unii si cam atat, iar treaba asta se reproduce cam pe toate genurile. Basarabenii sunt, cand isi pun in plan, undeva in stratosfera, pe noi inca ne uimeste traznetul. Care e explicatia?

O societate minora, poate cea mai minora (ce suna a pleonasm asta) din Europa, cu un pattern de produs cultural major, influenta ruseasca (categorică dar cat de definitorie?) sau confluenta est-vest care si-a gasit acolo un punct de inflexiune; un underground mult mai evoluat pe fond societal mult inferior (poate tocmai de-aia); o fuga dintr-un conformism plictisitor dupa care noi, in schimb, tanjim; o nevoie mai stringenta de identitate, de exprimare pe fondul anumitor restrictii recente, ziceti si voi pareri. Ei sunt pe relaxare mult mai sofisticati si mai universali in trairi si expresii decat cele mai pretioase mofturi similare scremute de la noi. O fi de la mai putinul exceptionalism suficient pe care noi il producem aici ca pe dioxidul e carbon, nu stiu.

Comparatia imi sugereaza despre Romania mai mult decat pare la prima vedere, o doza de incrancenare si de autoasfixiere care ne mentine mici si izolati, prabusiti in interior. O fi de la readaptarile noastre succesive si uneori contradictorii lipsite de substanta pe tot felul de modele superficial preluate, fie ca sunt politice, comportamentale sau culturale?

Sigur e ceva legat de mentalitati. Cel putin muzical (dar in general pe multe alte productii culturale recente) moldovenii par ca se accepta si ca se bucura de influentele naturale fara sa exagereze fortându-le, plonjeaza in ele, le pot reîmbina si explora creativ, pozitiv, estetic distinct, habar n-am.

Pana la urma e vorba despre oglindă.

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.