28 C
București
duminică, iunie 23, 2024

Peste trei sferturi dintre români se gândesc să îşi instaleze panouri solare sau pompe de căldură

Peste 46% dintre proprietarii de locuinţe au în vedere înlocuirea sistemului de încălzire cu unul eficient energetic, iar aproape 77% iau în considerare o investiţie în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice şi/sau pompe de căldură, potrivit unui studiu realizat pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON şi Delgaz Grid.

La întrebarea „Ce măsuri aţi lua în plus pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţei?”, cei mai mulţi români (46,3%) spun că iau în calcul schimbarea sistemului de încălzire cu unul mai eficient, 35,7% vor să izoleze termic pereţii, circa 22% au în vedere înlocuirea ferestrelor vechi, iar 25,5% se gândesc să instaleze un sistem de ventilaţie pentru recuperarea căldurii.

„Conform cercetării, 45,3% dintre locuinţele celor chestionaţi au fost supuse unui audit energetic. Auditul energetic oferă o evaluare detaliată a modului în care energia este utilizată şi pierdută într-o locuinţă, oferind proprietarilor informaţiile necesare pentru a face îmbunătăţiri semnificative. Interesant, de asemenea, este că 74,4% dintre cei care au locuinţa auditată energetic locuiesc în mediul urban şi doar 25,5% în mediul rural”, se arată într-un comunicat E.ON.

În context, aproape 77% dintre respondenţi iau în considerare o investiţie în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice şi/sau pompe de căldură. Potrivit companiei citate, multe gospodării sunt împiedicate să facă acest pas, cel puţin în acest moment, de obstacole precum constrângerile locative (indicate de 25,8% dintre respondenţi) şi de limitările financiare (29,3%). Cei care au făcut deja investiţia au venituri moderate spre înalte şi un nivel ridicat de educaţie, sugerând că accesul la informaţie şi resurse financiare joacă un rol crucial în adoptarea tehnologiilor verzi, subliniază comunicatul.

Eficienţa energetică a locuinţei a devenit o preocupare majoră pentru multe gospodării, 80% dintre români afirmând că au investit în proiecte de izolaţie termică a casei, scopul fiind atât cel de a reduce consumul inutil de energie, economisind astfel bani, cât şi protejarea mediului înconjurător.

„Izolarea ferestrelor, uşilor şi pereţilor poate avea un impact semnificativ în prevenirea pierderilor de căldură, reprezentând un pas esenţial în direcţia eficienţei energetice. Astfel, ferestrele de tip termopan sunt deja folosite pe scară largă (88% dintre locuinţe), dar interesant de remarcat este faptul că foarte mulţi români au realizat, cu precădere în ultimii ani, lucrări de izolare exterioară a pereţilor (75,7%) sau interioară (26,6%), combinate cu cele de izolare a acoperişului (22%) sau a podelei (circa 15%)”, se mai precizează în comunicat.

AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie