22.2 C
București
luni, iulie 22, 2024

Petrache Poenaru este primul român care a circulat cu trenul în Anglia la inagurarea primei linii de cale ferată din lume în 1830.

Petrache Poenaru este primul român care a circulat cu trenul în Anglia la inagurarea primei linii de cale ferată din lume în 1830. Inginer și matematician, faimosul inventator al stiloului, a avut o pasiune pentru infrastructură, mai puțin cunoscută pentru contemporani. Cu un bilet ce a costat o liră, inventatorului român pășea în istoria feroviara. „De la Manchester la Liverpool am făcut voiajul cu una din minunele timpului. 20 de vagoane legate unul de altul, purtând 240 de persoane, intraseră toate deodată într-o singur mașină cu aburi care ce înaintează așa de repede încât cel mai bun câl de curse nu l-ar putea urmă în galop fortat”, remarcă Petrache Poenaru, cel care se stingea din viață pe 2 octombrie în 1875, nu înainte de a înființă Școală de drumuri și poduri, strămoșul actualei Universități Tehnice de Construcții București.

de Alexandru Filimon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie