19.7 C
București
luni, mai 27, 2024

Piatra cubica – între istorie și utilitate

 

Piatra cubică: O istorie cu valoare, pentru confortul proprietății tale

 

De ce ar fi piatra cubică importantă pentru casa și grădina ta? Metaforic vorbind, piatra este resursa elementar-relevantă pentru un design prospectiv de esență proprie, cât mai apropiat de arhitectura naturii și de nevoile fundamentale ale omului din totdeauna. Ea conferă acea liniște vizuală devenind un stimul, mai mult decât suficient și necesar, pentru crearea unui climat cât mai cald și optim, adaptat nevoilor fiecăruia. Pentru a augmenta, pentru a lărgi și crește durabil, această stare naturală de liniște, emanată de această veche resursă care nu-și pierde valoarea indiferent de timpuri, mulți indivizi în prezent vor să-și achiziționeze piatră cubică pentru a-și decora fațada casei, inclusiv drumul destinat autovehiculelor de la intrarea în curte până fața casei.

 

Piatra cubică –  utilă, durabilă, la preț adecvat

 

Pe lângă aspectul estetic ce-l oferă locuinței în ansamblu și exteriorului există și un un raționament practic, acela de a menține curtea netedă și curată. În plus, pre deosebire de alte materiale, piatra își conservă proprietățile indiferent de intemperii. Pe lângă acest întâlnim și raționamentul utilitarist care se îmbină cu cel pragmatic.

Deși prețul pentru piatră cubică, care variază în funcție de mai multe variabile, este aparent ridicat,  acesta vine la pachet și cu o durabilitate și rezistență foarte mare, care amortizează în timp cheltuitele. Atât investiția în piatra cubică, dar și în amenajarea suprafeței unde aceasta este montată.

Montarea pietrei cubice- o soluție practică de amenajare a aleilor

 

Prin montarea pietrei cubice pe aleile din curte aveți dublu beneficiu. Pe de o parte, acestea protejează traseele pe care circulați de noroi sau intemperii, pe de cealaltă parte piatra este, fără doar și poate, vizual estetică.

Această fixare a ei în sol ajută pe timp de iarnă sau în cazul unor ploi torențiale prelungite, de regulă toamna, dar mai nou și vara, oferind și o valoare estetică casei tale, integrand-o într-o viziune cultural-artistică întreagă ce recuperează puțin din identitatea Renașterii și din firescul unui design cât mai aproape de natură. Acest climat architectonic–cultural este specific și în România, de regularitate în spațiul urban al secolului trecut, când aristocrația română se bucura de bulevarde largi pavate  exclusiv cu piatră cubică.

O istorie a pietrei cubice

E deajuns să realizăm o scurtă incursiune în istorie să observăm că piatra cubică a avut valorea ei pretutindeni în interiorul comunităților urbane și în preambului infrastructurii moderne. Drumurile romane sunt cel mai bun exemplu în acest sens care dovedesc din plin că piatra cubică rezista mii de ani cu puține interveții din partea omului sau a autorităților, bineînțeles, când este cazul. Bulevardul Champs-Élysées din Paris, Vaticanul, Roma sunt exemple substanțiale în acest sens, care contribuie la înrădăcinarea acestei realități stringente și rezistente reprezentate istoric: de piatra cubică.

Importanța pietrei cubice rămâne și crește în timp

Piatra cubică și-a păstrat atât utilitatea cât și importanța în amenajări stradale și grădini de-a lungul istoriei, datorita calităților sale, datorita naturaleții materialului. Aceasta devine un element important pe tot parcursul istoriei, inclusiv astăzi unde, ea continua să fie folosită preponderent în spațiul european, occidental și nu numai. Această utilizare a ei în dezvoltarea unei infrastructuri durabile se răsfrânge în prezent în spațiul privat, acolo unde oamenii încep să-i înțeleagă valoarea, contribuind astfel la confortul și liniștea propriei case, propriei proprietăți, fie că vorbim despre spațiul rural sau urban. Pe lângă alegerea unei resurse cu multiple calități care te integrează într-un peisaj cultural de continuitate istorică, piatra cubică are meritul, datorită durabilității sale în timp, de a-ți conferi și un statut în comunitate, la care ceilalți pot să aspire prin propriul exemplu. Astfel, acest produs produce și o continuitate în sânul comunității de conștientizare continuă a beneficiilor și a efectelor pozitive pe termen lung ale pietrei cubice.

Piatra cubică este un material ecologic. Ecologia contribuie la binele general

Piatra cubică este naturală din punct de vedere al compoziției. Acest aspect este deosebit de important asupra mediului înconjurător care nu este afectat în vreun fel. Folosind materiale naturale și urmând filosofia de a spori binele general, indivizii au posibilitatea să-și îndeplinească și misiunea de cetățeni în rândul comunității lor ce aspiră spre un grad ridicat de informare și conștientizare civică. Doar folosind materiale naturale precum piatra.

Natura este cel mai bun exemplu de urmat de la greci încoace, continuând cu epoca modernă unde revine clasicul în foarte multe domenii, inclusiv cel al acestor resurse, de temelie pentru construcția ”cetăților” moderne.  

Capitolul ”piatra cubică în România” este destul de problematic după perioada postdecembristă, respectiv 1989, având în vedere asfaltarea unor artere rutiere după ce piatra cubică a fost înlăturară. Acest trend nou de a utiliza piatra cubică la nivel personal poate deveni un motor de implicare pentru utilizarea acesteia la scară largă a pietrei cubice

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie