După cum știi, la noi în țară, folosirea pungilor de pastic este limitată cât se poate de mult (magazinele le pun la dispoziție contra cost, găsim și alternative din hârtie sau bumbac etc). Scopul este de a reduce cantitatea de pungi aruncate la gunoi, aiurea prin orașe, câmpii și ape. Totodată, pandemia de Covid-19 a adus încă o dată în discuție necesitatea utilizării obiectelor de plastic de unică folosință din dorința de a reduce răspândirea virusului și a bacteriilor.
Așadar, ce poate face cumpărătorul dar și omul de afaceri când are de luat decizia cu privire la tipul de pungă pe care o va folosi? Presiunea este destul de mare și vine din mai multe direcții: sănătate, mediul înconjurător și schimbările climatice.
Pungile de hârtie sunt fabricate din resurse renegerabile și biodegradabile. Pungile de hârtie sunt cea mai bună opțiune când vine vorba de mâncare, de la covrigi calzi și popcorn până la burgeri și pâine proaspătă.
Odată copacii tăiați pentru procesul de fabricație al pungilor de plastic, buștenii sunt duși la o fabrică unde așteaptă circa 3 ani pentru a se usca. După acest interval, coaja este îndepărtată și lemnul este tocat în cuburi ce sunt apoi supuse unor temperaturi și presiuni mari. Lemnul este apoi amestecat cu acid sulfuros și calcar până când combinația devine o pastă. Pulpa astfel obținută este spălată cu apă proaspătă și înălbitor, apoi presată în hârtie, care este tăiată, imprimată, ambalată și expediată.
Ca urmare a utilizării intense a substanțelor chimice toxice în acest proces, hârtia este responsabilă cu 70% mai multă poluare a aerului și de 50 de ori mai multă poluare a apei decât producția de pungi de plastic, conform unei analize Washington Post, rezultând mai multă toxicitate pentru oameni și mediu decât pungile HDPE (high-density polyethylene, adică polietilenă de înaltă densitate). Și, în timp ce 66% din hârtie și carton sunt reciclate, procesul de reciclare necesită substanțe chimice suplimentare pentru a îndepărta cerneala și a transforma hârtia în celuloză, ceea ce contribuie și mai mult la impactul hârtiei asupra mediului.
Din aceste considerente, impactul hârtiei albite asupra mediului este considerabil mai mare decât cel al hărtiei natur. Dincolo de procesul de fabricație, pungile de hârtie sunt de 6 până la 10 ori mai grele decât pungile de plastic, cu alte cuvinte transportul și distribuția lor costă mai mult și necesită mai mult carburant. Volumul lor mare înseamnă și mai mult spațiu pentru depozitare și reciclare.
Dincolo de toți acești factori, impactul pungilor de hârtie asupra mediului depinde cel mai mult de felul în care pădurea este gestionată și de măsurile de mediu luate de fabrica producătoare de hârtie.
Vorbind la modul general, pungile care sunt destinate să reziste mai mult sunt făcute din materiale mai grele, necesită mai multe resurse în procesul de producție și, inevitabil, au un impact mai mare asupra mediului. Pentru a egala impactul redus al pungilor de plastic asupra încălzirii globale, pungile de hârtie trebuie să fie folosite de mai multe ori. Cele de bumbac sunt ușor de refolosit iar și iar până când se rup, însă este puțin probabil ca pungile de hârtie să poată fi refolosite atât de mult.
Trăgând o concluzie, putem spune că cea mai proastă decizie este să folosești o pungă o singură dată, fie ea de hârtie, plastic sau bumbac. Secretul reducerii impactului fiecărei persoane asupra mediului înconjurător este folosirea pungilor din casă cât mai des, până se distrug de la sine. Apoi le ducem la reciclat.
Pungile de hârtie pot fi folosite pentru stocarea alimentelor, transportarea lucrurilor personale la birou, împachetarea cadourilor, depozitarea accesoriilor mici în șifonier, activități de creație pentru copii etc. Găsești pe internet foarte multe idei în acestă direcție.
Cu siguranță pungile de hârtie reprezintă un pas înainte în limitarea impactului omului asupra naturii. Însă adevărata diferență o face fiecare consumator în parte prin conștientizarea felului în care produsele pe care le consumă sunt fabricate, transportate, împachetate și eliminate.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.