19.7 C
București
luni, mai 27, 2024

Povestea inovației medicale care redă independența celor cu mobilitate scăzută: „Totul durează în jur de 1 minut”

O poveste începută în anul 2016 într-un garaj s-a transformat într-un business de succes care ajută, inspiră și demonstrează că tehnologia medicală este viitorul. Așa a luat naștere start-up-ul medical UpLyft care a lansat un produs ce le permite pacienților cu mobilitate scăzută să se poată muta singuri din pat în căruciorul cu rotile, în mai puțin de un minut.

Ulterior,  clujenii de la Fortech Investments au ales să investească în acest produs după ce anul trecut au investit și în Telios, primul start-up românesc de telemedicină.

La fel ca multe alte povești de succes, UpLyft a început să prindă contur într-un garaj. În urmă cu câțiva ani, fiul unui prieten apropiat al fondatorului, Anton, fusese implicat într-un accident de bicicletă care l-a lăsat paraplegic.

Văzând cât de mult s-a chinuit mama băiatului, Anton s-a apucat să lucreze la un mecanism, în propriul garaj. Cinci ani și nouă prototipuri mai târziu, varianta finală a UpLyft a fost lansată pentru a ajuta toți pacienții cu mobilitate scăzută.

Este primul dispozitiv de acest fel și cel mai complex de până acum. Până acum, persoanele cu mobilitate scăzută puteau face transferul cărucior-pat fie cu asistență din partea altor persoane fie o puteau face singure cu ajutorul unor sisteme mult mai rudimentare, care nu se foloseau de tehnologie. Chiar și în acest caz, era nevoie de un efort fizic din partea pacientului. Pentru toate aceste sisteme era nevoie de 5 până la 10 minute pentru tot procesul de transfer în timp ce cu UpLyft durează în jur de 1 minut”, mărturisește Valentin Filip, Director de Investiții în cadrul Fortech Investments.

 Cifrele care arată necesitatea tehnologiilor medicale

România are peste 860.000 de persoane cu dizabilităţi, potrivit ultimul raport al Ministerului Muncii, aproximativ 400.000 fiind imobilizate la pat. Deși în prezent dispozitivul nu este disponibil pacienților din țara noastră, compania are planuri de expansiune globală.

Un altfel de aparat ar reduce, în primul rând, accidentele lombare cu care se confruntă personalul medical din cauză că este nevoit să mute manual pacienții din pat în căruciorul cu rotile, și invers.

Poate pare greu de crezut, dar anual se plătesc peste 20 de miliarde de dolari pentru astfel de daune, în SUA. Tocmai de aceea, pe lângă personalul propriu-zis, ar scădea și cheltuielile instituțiilor și a sistemului medical”, explică Valentin Filip.

Dispozitivul costă între 11.000$ și 13.000$ de dolari, în funcție de felul în care este achiziționat (fie direct de către clienți, fie de către instituțiile medicale). Toate celelalte soluții costă peste 19.000$.

În SUA, piața lor principală, în 2016, erau 3,3 milioane de oameni în cărucior cu rotile, din care 1,8 milioane peste 65 de ani. Mai general, sunt 61 de milioane de adulți cu dizabilități, din care 13,7% au o dizabilitate care le afectează mobilitatea”, mai spune directorul de Investiții din cadrul Fortech Investments.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie