38.6 C
București
vineri, iulie 12, 2024

Primul apărător al lui Vlad Țepeș

Primul apărător al lui Vlad Țepeș în fața calomniilor lansate de tot felul de neisprăviți a fost Gheorghe Șincai, încă de la 1811, în „Hronica românilor și a mai multor neamuri…”

Ce-mi place la Șincai este că știa să ia peste picior aiurelile unora și altora, zice el așa: „De mai mare râs sînt vrednice cuvintele notatoriului lui Cantemir, care sună așa: „Dragoș se zice a fi fost cel dintâiu domn al Moldovei, dară Dracula au fost cu mult înaintea lui. Totuși despre acesta mai multe mai încolo”. Barem de le-ar fi spus aci, să-i văd zglobia, căci când au trăit Dragoș și când Dracula?”

E fascinant arsenalul științific al lui Gheorghe Șincai când vine vorba de critica izvoarelor sau cantitatea colosală de informație ținută sub control în condițiile sfârșitului de secol XVIII – începutului secolului XIX. A fost Gheorghe Șincai un băiat care știa să meargă în două picioare, cu capul sus și spatele drept, nu cocârjat precum ăștia de-alde Simion Dascălul din ziua de azi.

George Damian

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie