30.6 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

Primul zbor de linie în jurul lumii

Data de 17 iunie 1947 marchează debutul primului zbor de linie în jurul lumii. A fost efectuat cu un avion Lockheed Constellation „Clipper America”, operat de compania americană Pan Am, potrivit panam.org.

Avionul s-a aflat în aer timp de 92 de ore şi 43 de minute, timp în care a parcurs aproximativ 32.000 km. A aterizat în 10 ţări şi 17 oraşe, călătoria întinzându-se pe o perioadă de 12 zile, arată aeronews.ro.

Sursa foto: Pan Am Lounge/Facebook 


Echipajul a fost alcătuit din nouă persoane, dintre care doi piloţi, doi ingineri de zbor, un pilot de rezervă şi o însoţitoare de zbor.

În marea lor majoritate, cei 21 de pasageri erau jurnalişti şi scriitori, dornici să împărtăşească publicului experienţele trăite în cele 12 zile.

De-a lungul primilor 240 km ai traseului, avionul Pan Am a fost escortat de aeronave militare, un mod de a sublinia importanţa pe care zborul din iunie 1947 l-a avut pentru aviaţia americană.

Avionul Lockheed Constellation a decolat de pe aeroportul LaGuardia Field, New York, în prezenţa a 4.000 de persoane. Printre oraşele în care a făcut escală se numără: San Francisco, Honolulu, Shanghai, Manila, Calcutta, Bangkok, Istanbul, Londra.

Imaginea primului zbor de linie în jurul lumii a devenit stewardeza Alice Lemieux, care, la întoarcerea din călătorie, a semnat contracte publicitare cu giganţi ai modei din SUA.

Sursa foto: panam.org 


Prima călătorie cu avionul în jurul lumii datează din anul 1924, atunci când aparatele Chicago şi New Orleans, pilotate de Lowell Smith şi Leslie Arnold, respectiv de Erik Nelson şi John Harding, toţi angajaţi ai Serviciului Aerian al Armatei SUA, au străbătut peste 43.000 km, arată thisdayinaviation.com. Aceştia au decolat din Seattle, Washington la 6 aprilie 1924 şi s-au întors la 28 septembrie, după 175 de zile şi 74 de escale. Cele două aparate de zbor, produse de Douglas Aircraft, au făcut parte dintr-o echipă de patru, însă Boston şi Seattle nu au reuşit să încheie cu bine călătoria.

Americanul Wiley Post a realizat, în 1933, în numai şapte zile, primul zbor în jurul lumii de unul singur. Între 15 şi 22 iulie, Wiley Post a parcurs puţin peste 25.000 km în 7 zile, 18 ore şi 49 minute, conform history.com. Avionul cu un singur motor Lockheed Vega, denumit Winnie Mae, era echipat cu câteva dispozitive noi, precum pilotul automat Sperry şi un detector de direcţie radio.

Primul zbor non-stop în jurul lumii a fost efectuat de o echipă de 14 aviatori ai Forţelor Aeriene ale SUA în 1949. Aparatul de zbor Boeing B-50A, denumit Lucky Lady II, a străbătut peste 37.000 km în 94 de ore, fără escală, fiind, însă, realimentat de patru ori, în aer. Călătoria a început la baza aviatică Carswell din Texas la 26 februarie şi s-a încheiat la 2 martie, notează thisdayinaviation.com.

Primul zbor în jurul lumii fără oprire şi fără realimentare a avut loc în anul 1986. În ziua de 14 decembrie, avionul Rutan Model 76 Voyager, pilotat de Dick Rutan şi Jeana Yeager, a decolat de la baza aeriană Edwards din California şi s-a întors la 23 decembrie, după 9 zile, 3 minute şi 44 de secunde. A zburat aproximativ 43.000 km la o altitudine de 3.350 de metri. AGERPRES

Sursa foto: Pan Am Museum Foundation/Facebook

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.