28 C
București
duminică, iunie 23, 2024

Really?

Inchisoare pentru afisare de simboluri si propaganda comunista? Really? Cat de departe esti, Andrei, de anul 2019 care se petrece azi in Romania? Si in lume, asa, in general!

DIn 1989 simbolurile si propaganda comunista au incetat brusc. Complet si total. Cu exceptia unor grupuscule minore – gen Verdet sau alti dubiosi d-astia, in Romania nu se mai poate vorbi despre comunism afisat. De fapt, nicaieri in Europa, poate cu exceptia Rusiei care tolereaza niste nostalgii ridicole si fatise in scopuri evident politice. Ceea ce a ramas este mult, mult mai periculos si-mi arata ca ori Andrei Caramitru ori intregul USR (sper ca nu), habar n-are cu ce se confrunta. Sau pur si simplu apeleaza la cea mai simplificatoare demagogie retorica.

Ceea ce a ramas contine comunismul in mult mai profundul si neetalat sistem limfatic, si nu doar comunismul ci majoritatea constructelor totalitare moderne a caror inrudire ar trebui studiata inainte sa ne repezim ca broasca la inundatie.

Astazi national-comunismul, probabil una dintre cele mai prezente si mai infestate de toxicitate manifestari reziduale ale comunismului romanesc, isi zice suveranism – ia, baga asta la inchisoare daca poti? Xenofobia, homofobia, izolationismul, etc, si toate derivatele lor – traditionalismul mistic, autarhismul, poporanismul, conservatorismul populist, nici macar nu sunt de filiatie comunista dar sunt empowered by national-comunism intr-o maniera extrem de specifica noua pentru ca se insaileaza foarte pervers pe acelasi discurs anti-occidental, inversand pozitii, inflamand vechi superstitii colonialiste, ohoo, discutie lunga… Nici ce face Rusia in raporturile cu vestul nu este comunist sau related to. Euroasiatismul nu are nicio legatura cu Marx & company, este much older si mult mai sofisticat. Doar adopta segmente de discurs si de simbolistica pe o relatie istorica imediata si recognoscibila – Uniunea Sovietica si nostalgia ei este de fapt nostalgia geostrategica a unei lumi bipolare echilibrate, in niciun caz a comunismului.

Deci ce vreti sa bagati la inchisoare? Doi mosi care si tin in sifonier steagurile de la mitinguri?

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie