A fost înființat în data de 21 martie 1961, pentru a suplini lipsa de activitate a Marii Adunări Naționale între sesiuni. Fiindcă nu exista funcția de președinte al statului, cineva trebuia să se ocupe de anumite probleme curente, care nu erau nici de competența guvernului (de pildă, ratificarea tratatelor internaționale, acordarea gradelor militare și a decorațiilor).
Consiliul de Stat nu putea modifica Constituția, dar putea emite decrete cu putere de lege, care erau în vigoare până când intrau în dezbaterea Marii Adunări Naționale. Putea numi sau revoca atât pe primul-ministru, cât și întregul guvern, acorda amnistii, controla activitatea Procuraturii și a Tribunalului Suprem.
Sediul lui se afla în Palatul Republicii, aripa din stânga. Din 9 decembrie 1967 și până la revoluție, președintele Consiliului de Stat a fost Ceaușescu, care a preluat funcția de la rivalul său, Chivu Stoica. Din 27 decembrie 1989, rolul lui a fost îndeplinit de Consiliul Frontului Salvării Naționale.
Gilly Graur
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.