17.5 C
București
duminică, mai 19, 2024

Roma: La Fontana di Trevi

La Fontana di Trevi este unul dintre cele mai recunoscute monumente şi obiective turistice din Roma care atrage mii de vizitatori în fiecare zi cu istoria, arhitectura, sculptura magnifică şi atmosfera senină creată de apă. Aceasta se află în Piazza di Trevi, nu departe de Panteon. Din staţia de metrou Barberini se poate ajunge la mult vizitatul obiectiv turistic printr-o promenadă de circa 10 minute.

Obiectivul este unul dintre numeroasele reprezentaţii extraordinare ale stilului baroc, dar fântâna a acumulat o bogată semnificaţie şi un sens profund de-a lungul secolelor. Cu figurile sculptate capricioase şi mitice care atrag atenţia asupra graţiei fântânii, aceasta a devenit un simbol unic al artei, senzualităţii şi puterii romane, menţionează www.museumsrome.com.

Efectele de lumină şi umbră scaldă marmura şi expun în prim plan vântul care pare că strigă printre draperiile statuilor, agitând valurile, întreg spectacolul generat imortalizând o scenă extraordinar de intensă şi spectaculoasă. Caracteristica centrală a fântânii este un car în formă de scoici, tras de căluţi de mare cu Triton ca ghid.

La Fontana di Trevi vrea să reprezinte o scenă de mare: îl înfăţişează pe Oceanus, pe ale cărui laturi se află statui ale Abundenţei şi Salubrităţii. Înconjurând principalele caracteristici, sculpturile se îmbină pentru a forma o reprezentare a stâncilor şi a vegetaţiei. Fântâna, care este proiectată asemenea unui arc de triumf monumental, a fost construită pe un zid al Palazzo Poli. Măsoară douăzeci de metri lăţime şi douăzeci şi şase de metri înălţime.

În secolul al XV-lea, o versiune mai mică a Fontana di Trevi fusese construită în timpul pontificatului Papei Nicolae al V-lea. În 1732, Papa Clement al XII-lea l-a însărcinat pe Nicola Salvi să creeze o fântână mai mare în Piaţa Trevi. În timp ce un plan de renovare anterior a fost conceput de Bernini la cererea Papei Urban al VIII-lea, proiectul nu a fost niciodată implementat din cauza morţii Papei Urban al VIII-lea, menţionează www.museumsrome.com.

Statuile au fost sculptate de Pietro Bracci, iar fântâna a fost inaugurată la doar unsprezece ani după moartea lui Salvi. Basorelieful din dreapta surprinde momentul în care Fecioara indică ostaşilor sursa izvorului. Statuile alegorice din faţa mansardei simbolizează cele patru anotimpuri. Stema papei Clement al XII-lea încoronează vârful clădirii. Apa curge peste roci artificiale într-un bazin mare semicircular care semnifică marea.

În fiecare zi, prin fântână curg aproximativ optzeci de milioane de litri de apă. Apa este refolosită pentru a furniza alte câteva fântâni romane, inclusiv Fântâna celor Patru Râuri, Fântâna Ţestoasă şi Fontana della Barcaccia din faţa Treptelor Spaniole.

Conform unei tradiţii populare locale, vizitatorul aşezat cu spatele faţă de Fontana di Trevi îşi poate pune o dorinţă aruncând o monedă peste umăr în apa fântânii, urmând să se întoarcă cu siguranţă la Roma. Potrivit estimărilor, circa 3.000 de euro în monede sunt aruncate în fântână în fiecare zi, indică www.museumsrome.com. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie