6.5 C
București
vineri, ianuarie 24, 2025

România va putea să valorifice mixul energetic regenerabil

Compensarea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) trebuie limitată pe continent, pentru ca țările defavorizate din UE să poată beneficia din construcția noilor proiecte pentru resurse energetice sustenabile (RES). România va putea să valorifice mixul energetic regenerabil NUMAI prin garanția de origine (GO) asociată cu o industrie realmente sustenabilă.

‼️🛣️ România trebuie să-și dezvolte legislație primară și secundară pentru a asigura investitorii că pot compensa emisiile de gaze cu efect de seră în noi proiecte naționale. Guvernul României își poate asuma politici de stat prin care atrage investiții străine directe (ISD) prin politici coerente și transparente de compensare a emisiilor, inclusiv în agricultură – care ar putea beneficia de o subvenție substanțială, mult necesară, cu un asemenea mecanism legal implementat.

🌍🔁 Speculanții încearcă să continue vânzarea de compensații de la sute de proiecte controversate printr-un mecanism reînnoit al Organizației Națiunilor Unite, ridicând îngrijorări că creditele fără valoare vor permite companiilor și țărilor să polueze. Investițiile în energie regenerabilă constituie patru cincimi din toate proiectele care caută o transferare de la vechiul Mecanism de Dezvoltare Curată (CDM) la noul sistem în conformitate cu Articolul 6.4 al Acordului de la Paris. 🌿💡

Multe dintre aceste credite au fost respinse ca fiind inutile deoarece adesea oferă deja cele mai ieftine surse de energie la nivel mondial, iar vânzarea de compensații pentru a le finanța nu are un impact suplimentar asupra emisiilor. Unele proiecte au fost, de asemenea, acuzate de încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi evacuările forțate pentru construcția de baraje mari. 🏗️🚫

Țările au convenit la COP26 în Glasgow că un număr mare de proiecte inițial create în cadrul CDM ar putea migra către noul mecanism, extinzându-și durata de viață și vânzările potențiale de credite. Din cele aproape 3.500 de proiecte eligibile, peste o treime au profitat de această oportunitate. Aceste proiecte ar putea furniza 700 de milioane de tone de credite de carbon între 2021 și 2035, mai mult decât emisiile anuale de CO2 ale Germaniei. Cu toate acestea, se argumentează că foarte puține dintre aceste credite sunt cu adevărat suplimentare, mergând dincolo de ceea ce țările ar face oricum fără finanțarea carbonului.

Vlad Stoicescu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie