17.5 C
București
duminică, mai 19, 2024

Românii s-au trezit că le-a mai venit o regină acasă, mama regelui Mihai, Elena.

Total paralelă cu viața de zi cu zi a cetățenilor, presa a intrat iar într-o isterie regalistă, paseist-nostalgică, ignorând concretul, mergând „pe sentiment” și umplându-se de „Majestatea Sa”. De asemenea, presa pune egal între „trup” și „oseminte”.

Dincolo de meritele incontestabile ale acestei femei (salvarea unor evrei în perioada Holocaustului rămâne un gest definitoriu pentru ea), să ne uităm la statutul ei. Elena, prințesă a Greciei și Danemarcei, nu a fost niciodată regină domnitoare. Era prințesă moștenitoare când l-a născut pe Mihai în 1921, iar în 1930, când Carol al II-lea se urca pe tron, deja nu mai forma un cuplu cu Elena, deci ea nu a fost niciodată încoronată. A fost trimisă de Carol al II-lea în exil între 1932-1940.

Titlul „regină-mamă” i-a fost dat în scop propagandistic de generalul, mai târziu mareșalul Ion Antonescu când, tot propagandistic, a readus-o pe Elena în țară în 1940, pentru a evidenția că tânărul rege Mihai nu avea experiență, nu putea lua decizii pe cont propriu.

Din păcate, repatrierea osemintelor Elenei, eveniment privat al unei familii private, e doar un alt exercițiu de PR pentru nepoata ei, Margareta și o familie regală tot mai ieșită din peisaj, mai ales după moartea regelui Mihai în 2017. E bine să existe o limită a bunului-simț și să se respecte adevărul istoric, restul e doar ignoranță și diletantism din partea mass media, care propagă clișee expirate și nu ajută în mod real la înțelegerea istoriei României.

Edit: cortegiul regal se îndreaptă spre Curtea de Argeș prin haosul bucureștean, prin puzderia de cabluri, publicitate stradală agresivă, pe lângă clădiri noi kitschoase, pe străzile cârpite, prin sărăcie, presa o arde regalist în continuare

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie