Bine, să discutăm despre gândaci. Care este șansa, statistic vorbind, ca amărâții ăia să trăiască exclusiv în zona pe care va trece autostrada? Cât de lată va fi autostrada? 50 de metri, finalizată? O sută de metri, cu toate spațiile adiacente? În timpul construcției s-ar mai adăuga 50 de metri, drumuri tehnologice.
Să presupunem că gângania nu mai poate traversa autostrada. Asta înseamnă că populațiile de gândaci rămase în stânga și în dreapta autostrăzii nu mai pot supraviețui? E o problemă genetică, de consangvinizare? Și ce trebuie să facem? Cât trebuie să dureze studiul, pentru a fi siguri că gândacii nu dau colțul? Și, în principiu, ce trebuie să conțină el, studiul? Ce trebuie să demonstrăm?
Nu știu, poate chiar dau colțul gândăceii. Dar să ne spună și nouă minunații savanți de la Bruxelles ce și cum. Să înțelegem între ce și ce avem de ales. Că poate cerem singuri să nu se mai facă autostrada Pitești-Sibiu, și devenim crescători de morbidus autostradae, sau cum dracu se numesc ei. Transparența este cea mai bună soluție. Un om informat este un om mai puternic! Deci?
de Constantin Gheorghe
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.