5 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

SACRA FAMILIE UNITĂ

“Nu e posibil să stăm cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștașul, zâmbind, în fiecare zi. Ei sunt la guvernare cu treabă și PNL și PSD joacă n-ați-o ție, dă-mi-o mie cu ministerele.” Hunor Kelemen, presedinte UDMR

Daca sunteti curiosi cum avanseaza discutiile pentru impartirea puterii intre liberali si social democrati, partenerul minor din viitoarea alianta de guvernare ne lamureste. Nu trebuie sa va faceti griji. Armonizarea punctelor de vedere, de multe ori la extreme, se va face cu forta autoritatii prezidentiale.

PNL va avea un premier impus si un numar de ministere stabilit dinainte. Restul se va imparti frateste sau cu de a sila. PSD i-a facut o favoare presedintelui, nicidecum PNL-ului. Acum avem doua parteneriate cu presedintele. Fiecare insa in alti termeni.

Mai important este ce va fi a doua zi dupa investirea cabinetului. Daca de fiecare data cineva trebuie sa astepte, imbracat sau nu, postasul care aduce vestile in plic, asta nu va fi guvernare, ci pilotare.

Dar cum multi dintre politicienii nostri sunt obisnuiti cu indrumarea venita din partea unei autoritati supreme nu trebuie sa ne facem griji pentru ei. Sunt obisnuiti sa inghita multe. Unii  dintre ei (mai novice in ale politicii) nu stiu nici acum ca ei nu iau prizonieri, cel mult evadeaza/sunt eliminati din ţarcul puterii. 

Problema lor este ca nu pot admite ca tara va continua sa-i desconsidere. Si ca, asa cum s-a intamplat cu toate statele est europene din spatele Cortinei de fier, va veni si momentul unei eliberari de iluzia guvernarii pe sponci. In jurul nostru, de cativa ani, se petrece o schimbare radicala in spectrul politic.

Partidele vechi si-au consumat resursa de incredere. Acestea cauta motive sa se sprijine reciproc si isi unesc eforturile atunci cand le este amenintat monopolul puterii executive. Perceptia ca acestea ar face compromisuri pentru binele celor multi a capatat un alt inteles, mai apropiat de prostitutia politica, asa cum sugereaza exasperat liderul UDMR.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.