16.9 C
București
sâmbătă, mai 15, 2021

Se mai circulă în Constanța?

            De câteva săptămâni în orașul Constanța traficul este infernal, la orice oră sunt blocaje, se circulă în ritm de melc și nervii tuturor sunt întinși la maxim. Mulți dintre constănțeni spun că un astfel de trafic nu era nici în vârf de sezon când numărul mașinilor din oraș aproape se dubla. Cauzele sunt multiple: de la creșterea numărului de autovehicule, la lipsa infrastructurii, de la blocarea unora dintre arterele principale cu lucrări, până la comportamentul unor așa-ziși „șoferi” etc.

            Ce este cel mai deranjant pentru locuitorii orașului este că la orizont nu se vede nicio speranță că situația se va îmbunătăți, ba dimpotrivă se gândesc cu groază ce se va întâmpla peste 2 – 3 luni când sezonul turistic va aduce mii sau zeci de mii de mașini într-un oraș care deja este sufocat.

Autoritățile, ca de obicei în România, sunt depășite de situație și dau vina pe „greaua moștenire”, o placă pe care o tot auzim de 31 de ani și de care cu toții ne-am săturat. În loc să găsească soluții, pentru că au fost alese să reprezinte și să apere interesele cetățenilor, se aruncă pisica în curtea fostelor administrații, se găsesc vinovați și avem zilnic parte de veșnica replică cu „ce ar fi fost dacă….”

În lipsa unei strategii coerente ni se spune că totul va fi bine…nu știm când…probabil ca în 2024, în perioada premergătoare alegerilor, să se mai rezolve niște lucruri cu care să se prezinte triumfători în fața electoratului…este o tactică folosită de toate administrațiile, care cu vreo 6 luni înainte de alegeri fac câte ceva cu care să ia ochii alegătorilor.

Ni se vorbește de o Strategie pentru o Dezvoltare Durabilă, în care se prezintă imagini idilice cu un oraș în care toată lumea va renunța la autovehiculul personal și va folosi biciclete sau trotinete, va merge cu mijloacele de transport în comun utilizând aplicații pe telefoane inteligente, vor utiliza mașini în sistem car-sharing etc. Dacă am crede toate aceste povești am avea impresia că am adormit în România anului 2021 și ne-am trezit în anul 2221…Totul sună atât de minunat în punctajele de partid încât mai, mai să și crezi basmele acestea…însă este suficient să deschizi ochii și să ieși pe stradă pentru a reveni la crunta realitate a unui oraș din lumea a III-a subdezvoltată…

Din nou, oamenii politici par să trăiască în altă Românie decât cea a oamenilor simpli. Ni se impun taxe imense pentru parcare, cu justificarea că în Viena sau la Londra sunt de nu știu câte ori mai mari…dar uităm că veniturile noastre sunt la nivel de stat bananier…Suntem amenințați că vom fi amendați dacă nu parcăm regulamentar…dar avem aproximativ 35 000 de locuri de parcare și peste 150 000 de mașini…iar parcările subterane sau supraetajate au rămas promisiuni electorale, bune de reluat la viitoarele alegeri…

Suntem sfătuiți superior să folosim bicicletele, că face bine sănătății…dar nimeni nu se întreabă dacă toată lumea are capacitatea fizică să le folosească…nimeni nu spune cum vom merge cu bicicletele toamna sau iarna, când cea mai mică ploaie dă naștere unor bălți uriașe sau când zăpada stă cu săptămânile necurățată și așteaptă soarele să o topească… ca să nu mai vorbim de pistele de biciclete care sunt sublime, dar lipsesc aproape cu desăvârșire….

Aflăm cum trebuie să folosim transportul în comun și cum există aplicații de smartphone care ne ajută și ne spun când vine următorul autobuz…dar aceste aplicații nu ne anunță că uneori trebuie să așteptăm cu zecile de minute în stații (de fapt niște simple panouri pe stâlpi, pentru că în majoritatea nu există nici măcar un acoperiș de tablă care să ne ferească de soare sau de ploaie) în așteptarea unui autobuz…și ce să vezi nu tot orașul este acoperit de aceste mijloace de transport…ca să nu mai spunem că sunt multe persoane care nu au cunoștințele și abilitățile de a folosi aceste aplicații…

Se vorbește de inutilitatea posedării unui autovehicul, când poți să folosești o mașină în regim de car-sharing…doar că încă nu ne-am lămurit unde găsim mașinile ale? În boxele de la bloc? Sau în parcările de sute de locuri…care dădeau așa de bine în promisiunile electorale?

Suntem chiar certați că nu înțelegem că este nevoie să se facă aceste lucrări care au blocat orașul…dar vedem cum se lucrează în ritm de melc…cum s-au deschis nu știu câte șantiere și cum pe cele mai multe lipsesc utilajele sau muncitorii…iar când există muncitori cei mai mulți se sprijină în lopeți și se uită la câte un „Dorel” care muncește…

Câți dintre constănțeni sunt conștienți că în scurt timp (exact când debutează sezonul) se vor începe lucrările pe una din axele principale ale orașului…și că de la intrarea în Mamaia, până la Pasajul Cumpenei va fi un șantier…care nu știm cât va dura…să sperăm că se și termină  „în primul mandat al actualei administrații” cum s-a exprimat un reprezentant al autorităților…

Tipic pentru autoritățile din România, de orice culoare sau orientare politică, și la Constanța, s-a pus carul înainte boilor și se acționează ca și cum toate promisiunile respective ar fi deja niște realități pe care nu vrem noi să le vedem și să le recunoaștem, drept care merităm să fim amendați, taxați și pedepsiți. Cred că cu toții ne-am dori să avem parte de un trafic civilizat și care să se desfășoare normal, și este cert că aceasta nu se poate obține decât cu sprijinul și implicarea noastră a cetățenilor, însă dacă ni se cere comportament civilizat „ca afară”, să ni se și ofere condiții „ca afară”.

Razvan Victor Pantelimon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.