30.1 C
București
marți, august 9, 2022

Sebastian Grama: Mysterium fascinans

Că Lawrence Durrell, de exemplu, că Ferdinand Gonseth, Tristan Corbière, Gioacchino da Fiore, Ioan Climax, Louise Labé, Martianus Capella, noţiunea de λεκτόν, Juan de la Cruz, Maurice Scève, ce-i aia „transcendental” (cu 3 de n, mai ales cu al doilea!), Coleridge, Buxtehude, Pieter Claesz, θῠμέλη, hilemorfism, Bernard de Clairvaux, concetism, de ce nu a domnit Ludovic al XVII-lea (de France), ce dracu-s ăia ghibelini, Francis Ponge, Vicente Aleixandre, Mickiewicz, Luitzen Egbertus Jan Brouwer, megaricul Stilpon, cine-i Madame Chauchat (Clawdia) şi altele asemenea te lasă rece – fiindcă habar n-ai de ce ar fi să te-ncălzească –, bun, să zicem. Chiar dacă eşti evaluator de proiecte culturale, teatrolog, masterand în istoria artei, mahăr în ARACIS, anglofon pă emoticoane cu PR-ul, Velociraptor Cnatdcus, piston de pompă funebră la Uniunea Scriitorilor, divă la Meteo, Naşu’ la ISI ori alt agramat. O.K. Dar nu pricep (auto)satisfacţia imbecilităţii. Cum (adică) să-ţi dai seama că eşti cel mai prost, că habar n-ai ce zic ăia în jur, că la fel de bine se vorbea în sogdiană ori în paştună pe lângă tine, c-ai fi înţeles tot atât – şi, în pofida unui atare handicap, să te amuzi?!… Nu: nu „în pofida”: chiar datorită handicapului!… Mai precis: „– Hăhăhă!, poftim!, ăsta foloseşte cuvinte pe care nu le pricep!”; sau: „Hăhăhă!, na!, hilemorfism!.., ce bună-i asta!”. Orgolioasa plăcere de a fi cretin. Mister. Sau poate că nu. Poate că asta vine dintr-o acum stăpânitoare siguranţă că important e să comunici doar cu dobitocii (ca tine), că porţile succesului ţi se belesc numai dacă joci user friendly, că piscurile ştiinţei (în care toţi credem – obligatoriu, dacă nu vrem să fim retardaţi medievali) se lasă atinse prin simulacre vulgare. Invers decât sunt uneori spitalele, în care intri că ţi-e teamă de cancer la ficat şi ieşi liniştit că ai un simplu neoplasm hepatic, R.I.P. Dar zâmbetul este acelaşi: „Hăhăhă, neoplasm hepatic!, noi supravieţuim, că nu ştim ce-i aia!”. Partea mai proastă e că nu moare nimeni dacă nu ştie cine-i Buxtehude ori ce înseamnă θῠμέλη. Nici n-are cum să moară: cine te-ar mai evalua?…     

            P.S.

            Cuvântul fascinans – care apare în titlu – nu are legătură cu fascismul, ci cu fascinaţia. Ca să priceapă toată lumea.   

          Sebastian Grama           

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.