17.5 C
București
duminică, mai 19, 2024

Securitatea cibernetica din perspectivă geopolitică

Arena internațională de astazi este caracterizată de o politica a puterii. Traim intr-o lume multipolara, dar fara un multilateralism eficient, intr-o lume în care interdependenta devine din ce in ce mai conflictuala si in care soft power-ul devine arma: comerțul, tehnologia, datele, informațiile sunt acum instrumente ale competiției politice. Democrația și drepturile omului – modelul nostru european – sunt contestate.+

Pe scurt, mediul nostru de securitate se degradează, internetul devenind, de asemenea, o scena pentru disputele geopolitice și diseminarea dezinformarii, unele state folosindu-l din ce în ce mai mult pentru a limita libertățile civile și pentru a-și promova obiectivele ideologice.

Asadar, oriunde ne uitam in jurul nostru, observam “construirea” de rivalitățigeopolitice, tehnologia reprezentand linia de falie majora, iar securitatea cibernetica noul domeniu abordat prioritar.

In tabloul geopolitic actual, s-a desprins necesitatea ca diplomatia clasica sa imbrace noi forme care sa răspundă si nevoii de a preveni si descuraja comportamentul rau intentionat in spatiul digital.

Diplomația cibernetică opereaza în esență cu instrumente diplomatice pentru a face fata provocarilor cibernetice și cuprinde: construirea de alianțe și răspuns colectiv la amenințările cibernetice; negocierea unui cadru de stabilitate cibernetică care să includă reguli de parcurs pentru acțiunile statului în spațiul cibernetic; negocierea acordurilor bilaterale și a cadrelor de cooperare; asigurarea respectării drepturilor omului în spațiul cibernetic; utilizarea instrumentelor diplomatice pentru a răspunde amenințărilor; încurajarea dezvoltării capacităților de securitate cibernetica, integrarea problemelor cibernetice în discuții mai ample despre securitatea națională.

Ce face totusi diplomația cibernetică diferită sau notabilă în comparație cu alte forme de diplomație?

O diplomație cibernetică eficientă necesită in primul rând implicarea mai multor actori decât a celor statali, actorii din industria și societatea civilă jucand un rol vital în formarea capacităților și normelor de diplomatie pentru a face o diferență semnificativă și a contracara amenințările care emană din spațiul cibernetic.

Asadar, diplomatia cibernetică diferă fata de alte forme de diplomație, deoarece este prima diplomație reală cu mai multe părți co-interesate implicate, participand la definirea tuturor aspectelor lumii noastre actuale și viitoare, impactand toate celelalte domenii de cooperare. Însăși internetul ca sistem interconectat fara frontiere, este ingestionabil de o singura țara, companie sau organizatie. Diplomația cibernetica, in comparație cu alte forme de diplomație, este o zonă relativ nouă de competiție și colaborare între state, în care regulile, normele și efectele acțiunilor sau inacțiunilor statelor nu sunt clar definite.

Cei care s-au angajat la nivel diplomatic in agenda cibernetica au fost nevoiți să dezvolte un cadru de reglementare nou într-o perioadă scurtă de timp, fără posibilitatea de a folosi framework-uri din alte domenii ca ghid.

Digitalizarea accelerata mărește suprafața vulnerabilă într-un ritm care nu este egalat de eforturile de a o securiza de catre un stat sau de către comunitatea internațională în ansamblu.

De aceea, diplomația cibernetica este un domeniu nu numai de importanță strategică, ci și unul care atinge și influențează transversal progresul global precum și viața de zi cu zi a indivizilor la fiecare nivel, cu un set de consecințe semnificative si ramificate economice, politice, sociale și de securitate pentru statele naționale și pentru comunitatea internațională în ansamblu.

Prin urmare mizele sunt mari, regulile jocului nu sunt suficient de definite, iar subiectele și acțiunile sunt complexe.In ultimul timp s-au înregistrat progrese semnificative în promovarea diplomației cibernetice la rang de domeniu de prioritate națională și internațională.

Din 2017, Uniunea Europeana (UE) are un set cuprinzător de instrumente pentru diplomația cibernetică

Unul dintre instrumentele sale este regimul autonom de sancțiuni cibernetice al UE, adoptat în anul 2019.

Acest lucru face posibilă aplicarea unor măsuri restrictive persoanelor și entităților implicate în atacuri cibernetice semnificative care amenință UE sau statele sale membre, indiferent de naționalitatea sau locația făptuitorului.

În decembrie 2020, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) au prezentat o nouă strategie de securitate cibernetică a UE, cu scopul de a consolida reziliența Europei la amenințările cibernetice și de a asigura faptul că toți cetățenii și toate întreprinderile pot beneficia pe deplin de servicii și instrumente digitale fiabile și de încredere.

In data de 22 martie 2021, Consiliul UE a adoptat concluzii privind Strategia de securitate cibernetică care subliniază că securitatea cibernetică este esențială pentru construirea unei Europe reziliente, verzi și digitale, dezideratul fiind de a consolida poziția de lider a UE la nivel global, în domeniul digital și capacitățile sale strategice.

Una din prioritățile președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene care a debutat la 1 iulie 2022, structurate în jurul motto-ului “Europa ca sarcină: regândire, reconstruire, reconstituire a puterii”, este tocmai consolidarea capacităților de apărare ale Europei și a securității în spațiul cibernetic.

În mod specific, prioritățile președinției cehe in domeniul securității cibernetice vizeaza:• Reziliența: Dezvoltarea strategică a capacităților cibernetice și Setul de instrumente pentru diplomația cibernetică• Multilateralismul: O voce europeană puternică în organizațiile internaționale• Drepturile omului: Abordarea centrată pe om a noilor tehnologii / Umanismul digital.

Președinția ceha abordează amenințările cibernetice și contextul geopolitic al noilor tehnologii si se va concentra pe dezvoltarea rapidă a așa-numitului set de instrumente hibride, pe lupta împotriva dezinformării și pe securitatea spațiului cibernetic.

Totodata, mandatul Cehiei se va centra pe negocierile pe marginea propunerii de regulament pe tema securității cibernetice a instituțiilor, organismelor și agențiilor UE si va continua discuțiile privind diplomația cibernetică, privind Unitatea comună de securitate cibernetică și implementarea Strategiei UE de securitate cibernetică.

La nivel national, prin Hotărârea de Guvern nr. 1321 din 30 decembrie 2021, a fost aprobată Strategia de securitate cibernetică a României pentru perioada 2022-2027, precum și Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei de securitate cibernetică a României, pentru aceeasi perioada, document strategic care acordă o importanță ridicată diplomației cibernetice, “acționând în scopul promovării, susținerii, apărării și protejării, prin dialog internațional și cooperare cu țările partenere și organizațiile internaționale a unui spațiu cibernetic global, deschis, liber, stabil și sigur, în care drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept se aplică pe deplin pentru bunăstarea socială, creșterea economică, prosperitatea și integritatea societății libere și democratice și care contribuie la prevenirea conflictelor, atenuarea amenințărilor la adresa securității cibernetice și la o mai mare stabilitate în relațiile internaționale.

”Mai mult, pana la sfarsitul anului curent, trebuie sa operationalizam la Bucureşti Centrul de competente în materie de securitate cibernetică pentru a pune în comun investițiile în cercetarea, tehnologia și dezvoltarea industrială în materie de securitate cibernetică. Noul organism european are menirea de a canaliza în special finanțarea legată de securitatea cibernetică din programul Orizont Europa și din programul Europa digitală.

Avand in vedere valoarea pieței securității cibernetice a UE, estimată la peste 130 de miliarde EUR, cu o rată anuala de crestere de 17%, numărând peste 60 000 de întreprinderi în domeniul securității cibernetice și peste 660 de centre de expertiză în materie de securitate cibernetică si tinand cont ca țările europene ocupă 18 din primele 20 de locuri în indicele mondial al securității cibernetice, UE si respectiv tara noastra trebuie sa investeasca semnificativ în consolidarea capacităților privind reziliența cibernetică și lupta impotriva criminalitatii cibernetice, iar diplomatia cibernetica reprezinta principalul instrument in arena geopolitica actuala.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie