8 decembrie – Ziua Constituției. Și ce legătură are cu Ulise?
Eroul clasic homerian, Ulise, alege să se lege de catargul corabiei și le cere membrilor echipajului său să își astupe urechile cu ceară pentru a nu auzi sirenele.
De fapt, el ar vrea să își continue călătoria pe mare, dar să se și opreasă să asculte sirenele. Planul său este însă inconsistent în timp deoarece odată oprit, se va apropia prea mult de stânci, va lovi corabia și nu va mai putea să își continue călătoria, care devenise deja prea lungă. Își dă seama de riscuri și revine la planul optimal inițial, apelând la un set de constrângeri față de propriile sale acțiuni și ale echipajului. El vrea ca toți să respecte regula tocmai pentru a o întări, iar dacă unul o încalcă, ceilalți îl vor trage înapoi pe corabie.
În științele politice, acest set de constrângeri inițiale reprezintă o metaforă pentru adoptarea unei constituţii (în cazul acesta, private, pe corabie, însă corabia pe mare este un fel de societate). Constituția ne însotește în călătoria noastră pe „mare”, ferește corabia să intre în derivă, democrația să intre în deficit față de scopul său inițial. Și sugerează că numai împreună, prin consens asupra regulilor, putem asigura obiective care nu pot fi asigurate în mod eficient dacă suntem singuri.
Așadar, când totul e în derivă, ca pe marea lui Ulise, să ne conformam fata de Constituție in toate actiunile si deciziile.
de Viviana Anghel
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.