25 C
București
vineri, octombrie 4, 2024

Şoferii europeni sunt prea siguri pe ei, reticenţi la critici şi agresivi (studiu)

O celebră replică folosită de Jean-Paul Sartre în piesa lui de teatru „Huis clos” („Cu uşile închise”) – „L’enfer, c’est les autres” („Infernul sunt ceilalţi”) – se aplică de minune pe drumurile din Europa, unde excesul de încredere şi autosatisfacţia domnesc în rândul şoferilor, potrivit unui studiu publicat vineri, relatează AFP.

Şoferi din 11 ţări europene (Franţa, Germania, Belgia, Spania, Marea Britanie, Italia, Suedia, Grecia, Polonia, Olanda şi Slovacia) au fost chestionaţi în privinţa obiceiurilor lor de conducere a automobilelor cu ocazia celui de-a şaselea barometru european al condusului responsabil, realizat de Ipsos pentru Fundaţia Vinci Autoroutes.

Pentru prima dată, neatenţia la volan a fost identificată de europeni drept prima cauză de mortalitate rutieră (54%), devansând conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor şi viteza excesivă.

Smartphone-uri, GPS, handsfree, căşti Bluetooth: în ultimii ani, obiectele conectate au „poluat” tot mai mult activitatea şoferilor.

Deşi conştientizarea riscurilor a înregistrat progrese, comportamentele neadecvate au persistat. Astfel, deşi 97% dintre respondenţi consideră că este periculos să scrie SMS-uri la volan, aproape un sfert dintre ei (24%) fac acest lucru.

Invitaţi să explice acest paradox, „şoferii spun că stăpânesc arta şofatului şi îşi cunosc limitele sau nu s-au gândit la pericole”, a declarat Bernadette Moreau, delegat general al Fundaţiei Vincie Autoroutes, care a denunţat „un exces de încredere” în rândul conducătorilor de vehicule.

Într-adevăr, 11% dintre respondenţi recunosc faptul că au avut un accident sau s-au aflat foarte aproape de a suferi un accident întrucât au folosit telefonul mobil în timp ce se aflau la volan.

„Hiper-conectarea a pătruns în domeniul auto de multă vreme, însă ceea ce este îngrijorător este faptul că fenomenul continuă, în pofida campaniilor de sensibilizare. Şoferilor le vine greu să considere că, în maşina lor, ei trebuie să acorde prioritate conducerii automobilului”, a declarat Bernadette Moreau.

Adepţi ai căştilor Bluetooth, grecii şi italienii (60%), ca şi polonezii – din care mai mult de jumătate (57%) îşi reglează GPS-ul în timp ce se află la volan – sunt cei mai indisciplinaţi, în timp ce britanicii şi spaniolii sunt cei mai prudenţi.

Claxoane şi insulte

Barometrul reaminteşte, de asemenea, „un element universal”, potrivit căruia „ceilalţi conduc prost, în timp ce fiecare se consideră un şofer bun”, a explicat Bernadette Moreau.

Astfel, atunci când îşi analizează stilul de a şofa, europenii se declară „vigilenţi” (74%), „calmi” (57%) şi „politicoşi” (28%).

Foarte puţini sunt aceia care recunosc că sunt „stresaţi” (10%), „agresivi” (3%), „iresponsabili” (1%) şi „periculoşi” (1%). În schimb, ei atribuie aceste atitudini celorlalţi participanţi la trafic: 46% dintre respondenţi îi consideră pe ceilalţi şoferi „iresponsabili”, „stresaţi” (36%), „agresivi” (30%) şi „periculoşi” (28%).

Această îngăduinţă de sine „se confruntă, totuşi, cu recunoaşterea multor comportamente periculoase”, a subliniat Bernadette Moreau. „Imediat ce analiza devine mai profundă, şoferii devin mai oneşti în răspunsurile lor”.

Astfel, 92% dintre suedezi, mari amator de viteză, recunosc că depăşesc limita legală, francezii sunt campioni atunci când vine vorba de a uita să semnalizeze (61%) şi aproape jumătate dintre greci (45%) sunt reticenţi în privinţa folosirii centurilor de siguranţă.

Această indisciplină cronică alimentează atitudinile necivilizate dintre conducătorii auto, care s-au înmulţit la toate nivelurile, potrivit noului barometru.

Astfel, 53% dintre europeni îi claxonează pe şoferii care îi enervează, în creştere cu 7 puncte procentuale în raport cu 2017, adoptând o atitudine cu care spaniolii sunt de două ori mai obişnuiţi (66%) decât germanii (33%).

De asemenea, şoferii sunt de două ori mai numeroşi atunci când vine vorba de a îi insula pe colegii lor de trafic (56%, +2 procente). În ceea ce priveşte insultele verbale, grecii sunt pe primul loc (71%), devansându-i pe francezi (69%), în timp ce la polul opus se află suedezii (32%).

Europenii ezită din ce în ce mai puţin să coboare din autovehicule pentru a se certa direct pe marginea drumurilor cu alţi conducători de automobile (19%, +4 puncte procentuale), o atitudine deja adoptată de peste o treime dintre polonezi (36%), care au devenit veritabili campioni în acest domeniu.

Sondajul a fost realizat de Ipsos în perioada 25 februarie – 13 martie 2019, pe internet, pe un eşantion de 12.418 de persoane în vârstă de cel puţin 15 ani, din care cel puţin 1.000 în fiecare ţară, conform metodei cotelor. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie