20.6 C
București
duminică, mai 19, 2024

Șotronul (la marelle) e un joc foarte frumos, cu toții am sărit într-un picior de-a lungul căsuțelor numerotate și am câștigat fără greș.

Șotronul (la marelle) e un joc foarte frumos, cu toții am sărit într-un picior de-a lungul căsuțelor numerotate și am câștigat fără greș. Era jucat de către romani (și nu numai) iar mai târziu, în Evul Mediu, a convenit de minune celor care căutau o metaforă în plus pentru pelerinajul mistic. Cum?! Da, șotronul a avut epoca lui de glorie, când regulile implicau un parcurs moral și mistic, când fiecare căsuță simboliza o virtute dobândită cu efort pe drumul spre Cer. Se pornea de pe pământ, cum joacă și astăzi copiii în Franța, și se ajungea ”dans le Ciel”. Toată schema fiind copia ludică a planului unei biserici. Din pronaos (terre) prin naos, spre absida altarului (ciel) – o mistagogie accesibilă oricui.

de Mario Barangea

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie