3.8 C
București
marți, decembrie 10, 2024

Staţiunea Buşteni

Oraşul Buşteni, situat în judeţul Prahova, la poalele masivului Caraiman din Munţii Bucegi şi la poalele Munţilor Baiu, la o altitudine de 880-940 metri, reprezintă una dintre cele mai cunoscute staţiuni de munte din România.

Buşteni este o staţiune balneo-climaterică şi de odihnă, de interes general, cu funcţionare permanentă, cu climat tonic-stimulant cu aer curat, ozonizat, cu efecte curative în tratarea nevrozelor astenice, a stărilor de debilitate, a surmenajului fizic şi intelectual, a rahitismului şi tulburărilor de creştere la copii, în convalescenţe etc., după cum indică lucrarea ”Enciclopedia geografică a României”, autor Dan Ghinea (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2002).



Aici se află numeroase izvoare cu ape minerale clorurate, iodurate, carbonatate, sodice, calcice, magneziene, care au fost captate încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi folosite în tratamente balneare.

Staţiunea se remarcă atât prin pitorescul ei şi al împrejurimilor, cât şi prin posibilităţile oferite pentru practicarea unor variate forme de turism: drumeţii montane, alpinism, practicarea sporturilor de iarnă, excursii la cabane etc. O diversificată bază de cazare şi masă (hoteluri, case de odihnă, cabane, popasuri turistice) stă la dispoziţia oaspeţilor staţiunii.



Renumit centru turistic, cu numeroase pârtii de schi, Buşteni este legat cu Platoul Bucegilor (cabana Babele) printr-o linie de telecabină care a fost dată în folosinţă la 11 august 1978, cu lungimea cablului de 4.350 metri (cea mai lungă din ţară şi a treia în Europa) şi o diferenţă de nivel (între Babele şi Buşteni) de 1.237 metri, conform lucrării citate. De la cabana Babele, o linie de telescaun asigură legătura cu hotelul Peştera de lângă Peştera Ialomicioarei.


Amatorii de drumeţii beneficiază de mai multe trasee marcate spre cabanele Caraiman, Babele şi de aici spre vârful Caraiman, pe care se află renumita Cruce, înaltă de 33 metri, construită din oţel în anii 1926-1928 şi închinată eroilor patriei căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul Primului Război Mondial.



În decembrie 2004 a fost inaugurată pârtia Kalinderu din Buşteni, având o lungime de 1.500 metri şi dispunând de două porţiuni cu înclinaţii mari, pentru amatorii de schi, dar şi pentru cei care practică sporturile extreme de iarnă. Pârtia are o modernă instalaţie de transport pe cablu în sistem de telescaun şi, de asemenea, este prevăzută cu mai multe ‘tunuri’ pentru zăpadă artificială. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie