Observ că tot mai multor oameni le este frică de singurătate și fug. Fuga dinspre singurătate este înspre comportamente adictive precum consumul de alcool, tutun, diverse substanțe sau mâncare compulsiv, sex ocazional („one night stand-uri”), relații pasagere sau ieșitul în oraș compulsiv.
Frica de singurătate are în spate, adesea, anxietatea de separare. Cei care se tem de singurătate au o latură dependentă, în special față de părinți. Ba chiar o loialitate exacerbată. Astfel încât simt imboldul să înlocuiască o figură de atașament (inițial un părinte sau altul) cu alta (partener de viață).
Loialitatea detrimentară are în spate un părinte care trăiește sau a trăit prin copil, nu l-a lăsat (sau nu îl lasă) să își ia zborul, a blocat procesul de individuație. Cauza din spatele comportamentului părintelui poate fi reinvestirea afectivă: când vede sau simte că nu este iubit de partenerul de viață, își reinvestește iubirea în copil și își extrage reciprocitatea iubirii de la acesta.
Frica de singurătate nu este frică de singurătate ca atare, ci frica (deghizată) de părerea părinților în legătură cu singurătatea (sau ce părere ar fi avut, dacă nu mai sunt în viață) amplificată de frica oprobiului și ostracizării sociale (cine este singur și nu are copii, nu dă genele mai departe), internalizate sub forma dialogului – critic – interior.
Omul care poate sta singur, însingurat, nu vede o problemă în a fi sau a sta singur, pe când cei care fug de singurătate etichetează singurătatea ca fiind o problemă și au raționamente de tipul „sunt singur, deci este ceva în neregulă cu mine pentru că nu reușesc să găsesc pe cineva”.
Nu singurătatea în sine este problema, ci modul dăunător internalizat de raportare la aceasta, loialitatea detrimentară, bucla afectivă creată în copilărie.
Constantin Nica
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.