Subvențiile în agricultură sunt principalele greutăți atârnate de valoarea reală a economiei UE, mai ales prin utilizarea lor ilicită. În ultimii 5 ani au fost remarcate subvenții acordate în România ilicit marilor întreprinzători, care și-au secționat terenurile sau degeaba unor fermieri care nu au condiții de productivitate conform legii europene, mult prea relaxată. Și România nu este singura țară cu probleme, situațiile bizare mergând până în vestul continentului.
MERCOSUR obligă participanții din America de Sud să producă agricultură sustenabilă, iar de la ultimele schimbări politice în Brazilia, putem spune că Amazonul este în siguranță și nu va fi defrișat. Cu toate condițiile de sustenabilitate, agricultura în America de Sud este mult mai ieftină decât agricultura defectă din UE.
Acum cu scuzele de rigoare față de exemplele de excelență în agricultură din România, știu că este dureros să citiți asta dar în continuare, Brazilia poate produce agricultură în condiții de concurență la preț, inclusiv după calculul costurilor de logistică și aprovizionare.
Deci dacă Franța nu mai blochează acordul, acesta va fi ratificat și vom importa alimente din America de Sud. Dar de ce Franța, care este levierul și ciocanul UE din perspectivă agrară, care toate pozițiile critice pe continent și le-a negociat pentru a se păstra producătorul agrar suprem pe continent, ar fi de acord cu un asemenea contract global?
Pentru ca Franța s-a reprofilat ca centru energetic și Hydrogen Hub, încercând și reușind să se remarce ca cel mai important exportator de energie în Europa, pe modelul Germaniei din trecut.
Așa că vom avea alimente din America de Sud și devine ireversibilă tranzacția, ceea ce mă face să mă gândesc rapid la soluții strategice pentru posesorii de terenuri…
Nu e complicat, de fapt… Dacă urmărim modelul francez, terenurile sunt utile pentru agricultură de nișă (vie, recolte speciale, etc) și energie regenerabilă.
Dar ce e clar este că agricultorii au avut timp să urmărească evoluțiile continentale și au acum timp să se profileze pe noi tipuri de afaceri, pentru că acest acord va intra în vigoare în lipsa alimentelor și pe baza instabilității continentale.
Vlad Stoicescu
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.