20.6 C
București
duminică, mai 19, 2024

Suntem in defensiva, nu invers.

Cat de socanta e eticheta asta de progresist revolutionar aci, pe la noi. Nu stii sa-i raspunzi, iti blocheaza niste centrii nervosi. Realizezi instinctiv ca e imprumutata din lumi radical diferite de a noastra, nu ti trebuie multa carte, pana si icnetul de surprindere e instinctiv. Deja restul apelativelor subsumate – marxist, leftist, lgbtist, ateu, leninist, sunt la pachet ca niste pumni luati pe orbeste de la cineva despre care nu stii ce dracu’ are cu tine, si totusi „progresist” te contrariaza cel mai tare.
Esti progresist in masura in care vrei prea tare sa iesi din dark age, sa fie mai putine veceuri in curte si mai multa gropi in minus pe strada. Altfel tu, saracu’, esti in realitate aproape un conservator. Aperi niste castiguri flescaite dupa treij de ani de mui repetate, ai facut si o bruma de bani, ai scos capul din bezna, aproape crezi si in sistemul electoral, ai mai citit si despre niste drepturi, macar pe hartie. Esti in continuare la ghiseu cu capul plecat si foile curgand din dosaru’ cu sina, te stropesc gipanele cu girofar, te mananca smecherii, bai, dar esti si tu nitel multumit. Parca si binele a mai crescut. Chiar si consumul de carti, nu doar de LED-uri subtiri. Parca nu-ti mai ascunzi jenat pulovarul spalat a paispea oara cand te intreaba un strain unde e cea mai apropiata shormerie. Sau muzeu. Ai unu aprope nou.
Unde dracu e progresismul in asta? Suna de ca si cum ne pregatim sa trimitem o expeditie pe norul lui Oort ca sa verificam pagan si eretic existenta lui Dumnezeu! Cand de fapt ne aparam prima generatie cu drept de posesiune de masina mica de la celula primordiala incoace. Nesimtiti ca o vrem si straina, ramaseram majoritatea traumatizati de cand ne uitam prin geam sa vedem cat baga. Ce sa ne faci, neam de prapaditi, avusera grija regimurile sa nu ne murdarim de modernitate. Ca acum. Cand majoritatea a iesit prima oara in istoria lor genealogica din orase moarte sau intepenite in vremuri imemoriale, au copilarit identic cu Creanga, s-au speriat cand s-au miscat prima oara pe scara rulanta si au luat o inapoi dar se trezesc acum acuzati de leninism revolutionar! De adoratori ai scolii de la Frankfurt, in plm! De marxism cultural! Cum sa reactioneze cand li se explica morala crestina prin intoarcerea la noroiul de sub unghii de acasa? Ca acolo e eternitatea. Ca femeia pe tocuri e satanista si curva. Ca daca nu pute a caine ud inseamna ca e o panarama care se fute fara responsabilitate. O progresista…

Suntem in defensiva, nu invers. Vrem sa pastram zdrentele de succese produse de generatiile de sacrificiu prin sacrificii. Ca de aia le a spus asa. Traim intr-un soi de anii 50 din vest, veniti dupa razboi si imbatandu ne putin de niste urme de libertate si chiar un strop de bunastare despre care credeam ca e doar butaforie prin filmele americane, nu c ar fi posibila in realitate. E asta progresism sau doar o amarata de gura de aer!?

 

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie