7.6 C
București
luni, decembrie 9, 2024

Suntem la ani-lumină de această industrie complexă a turismului.

Franța a avut în 2019 87,3 milioane de vizitatori. Care nu s-au dus buluc la all inclusive, să se ghiftuiască! Noi nu înțelegem cât de sofisticată este industria ”turismului” din țări precum Franța, Italia și Spania. Produsele pe care le oferă ele sunt unele intensiv culturale și intelectuale. De pe urma acestei hulite ”industrii” trăiesc muzee precum Louvre, castelele de pe Loara, și multe, multe, altele. În produsul ăsta intră festivalurile de la Cannes și Avignon, printre altele. Știu, știu, e și Disney Landul de lângă Paris. Dar ăla e la ”și altele”, în raport cu celelalte. Adăugați, da, și ”Turul Franței”. Restaurantele și cafenelele sunt, până la urmă, mizilic, în raport cu astea. Și chiar dacă dau liber la bericeală, ea nu poate suplini pierderile uriașe din turismul cultural, spre pildă. Iar anul ăsta tot ce înseamnă festival e distrus, în Franța! Iar industria asta culturală hrănește circa 100.000 de oameni!

Franța pierde foarte mult de pe urma limitării libertății de circulație. Italia, la fel. Spania, la fel. Pentru că nici ele nu vând doar apă, soare bere! Vând aceleași produse turistice sofisticate, care implică și existența unei mâini de lucru super-specializată, greu de găsit pe toate drumurile, cea care pune în valoare patrimoniul cultural.

Noi, în România, suntem la ani-lumină de această industrie complexă a turismului. De asta își permit , când este vorba despre ea. Eu îi înțeleg pe așa-numiții ”interimi”(ca să nu le zic zilieri) din ”cultură”, oameni care câștigau și ei câte ceva din caricatura locală a turismului cultural, gen Untold, sau parangheliile plătite de municipalități. Scrisoarea Oanei Pellea e, în principiu, corectă, dar în esență pe cât de ipocrită, pe atât de lipsită de orizont. Începând cu adrisantul.

Una peste alta, o economie este orice altceva, numai ce-și imaginează că este batalionul ăla de libertarieni, acum la butoane, care cred că pot înlocui acțiunea cu propaganda primitivă a ”statului minimal”, nu. Care stat minimal nu e totuna cu statul impotent și haotic, inept și corupt…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie