Poate că te întrebi de ce ai unele trăiri, chemări, melancolii sau chiar vreun dor, care te cuprinde noaptea. Ei bine, avem cele 3 instanțe psihice: conștient, subconștient și inconștient la fel cum avem zi, noapte, precum și seara dintre ele. Ziua prevalează conștientul, seara subconștientul, iar noaptea inconștientul deci.
Inconștientul este ca un copil mic, care vrea orice i se năzare exact atunci când i se năzare, fiind ghidat de pulsiuni și instincte. Noaptea încep să apară toate aceste pulsiuni și instincte și li se va da curs într-o manieră metamorfozată: prin dor, melancolie, sau vis.
Conștientul este Eul nostru, cel prin intermediul căruia conștientizăm realitatea înconjurătoare. Are simțul timpului, al palbabilității unei acțiuni (precum și al repercusiunii posibile) și cunoaște legile naturii, precum și pe cele sociale. Este latura rațională, logică, analitică.
Subconștientul a apărut din conflictul dintre conștient și inconștient, fiind digul dintre vâltoarea a ceea ce poruncește inconștientul (care nu ține cont de „niciun Dumnezeu”) și conștientul (legiferarea lumii în care trăim).
Te întrebi și de ce visezi, poate. Visezi pentru că îți rămân reminiscențe ale activităților, dorințelor sau pulsiunilor (deseori inconștiente) de peste zi, iar în vis le „săvârșești” într-o formă deghizată. Pe de altă parte, visul este ca un malaxor pentru activitățile și evenimentele de peste zi: le va arunca pe unele în conștient iar pe altele în inconștient.
Noaptea este cel mai ușor de accesat și starea de flux, cele mai multe capodopere au fost create – sub imboldul inspirației – noaptea. Energia, pulsiunea sexuală este dătătoare de inspirație prin sublimare (transformarea pulsiunilor erotice în alte activități mai „potrivite” precum cele artistice, intelectuale, sociale șamd).
de Constantin Nica
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.