24.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Text lung cu posibile cuvinte obscenuțe

Eu cred că printre multe lucruri pe care ar cam fi cazul să mă apuc a le studia până în sângele diplomei/patalamalei, care îmi plac în draci, ar cam trebui să mă fac, știu io, antropolog, românolog, descoperitolog al lucrurilor deja descoperite, dar ne-patalamate.

Multe dintre ele sunt clare pentru mulți dintre noi.

Suntem pe la începutul secolului XX, rural-urban-estetic dar, românologic suntem cronic împlântați prin alte secole trecute (pe sărite, între 1 Î.E.N. și 19 E.N).

Să zic că un procent mărișor dintre noi, mergem pe-afara (prin toată partea asta a Europei între Zorleni și Norvegea), și nu se leagă nimic de noi.

Câteva excepții de oameni care învață limba de pe unde pașii și nevoia i-au mânat. Restul (nimic peiorativ în ”restul”), preferă să cumpere de la supermarket, că de-un helău ne descurcăm până și în Franța.

Ce rost are? (Acu ne apucă revoltele internalizate în spiritul nostru de discriminați internațional – pă dăgeaba, că neobrăzații de brexitoși, ne obligă să știm engleză în Anglia- cine a mai pomenit așa ceva?! unde-ajungem frate?) Dacă o să-i apuce și pe ai noștri să ne oblige să știm română? Da’ n-o să-i apuce. Poate din secolul 21 în colo, da’ nu-i motiv, că ne-am născut cu dreptul și uneori obligația, de a fi cetățeni (no matter what), plus ortodocși cu Boca tatuat în corasoane. A avut vreunu curiozitatea să afle despre Boca, mai mult dăcât unde-i mormântul făcător de minuni? Întreb pentr-un prieten.

M-am abătut un pic de la gândul inițial, că la vârstele mele așa se întâmplă.

Io, fin observator, descoperolog fără diplomă, cum spuneam, am băgat de seamă cam cum e cu românu în Diasporezia (că ne simțim cool să ne zicem așa, deși nu-i așa).

Cu excepția lu’ ăla care pleacă cu vocea și talentu’, care dă un interviu în limbă, sau a lu’ ăla care face o școală acolo, sau a lu’ ăla care pleacă bou și se face armăsar (nu vacă), că se simte prost când îl întreabă unu pe stradă, într-o limbă necunoscută, dar băștinașă, unde-i Poșta, și își zice apoi rușinat: “Ia, mă, să mă duc să fac un curs de exprimare turistică, că-i gratis, în ministerul mă-sii!”, restul (nepeiorativ, din nou scuze), mai mult de helău- gud bai și moneda nației gazdă, nimic.

(Știu, știu, generalizez! Jneap, jneap! Îmi asum biciurile cu ghimpi- căci generalizare însemnează: vezi DEX.)

Sămânță, manele, mașină în rate, bere, bustu’ gol, drumu’ dus- întors între serviciU și casă, grătaru’ și antena digi.

Bun! Nu-i nimic! Nu judec, io remarc.

Influențili lu’ străinătate se văd în august, loco or la mare (că la munte e aeru’ cam tare vara). Adicătelea, infuențili se văd: Fix, ciu-ciu(dacă nu se scrie cu cratimă, pun un ciuciu fără, între paranteze)!

Toate cele enumerate mai sus, plus accentele internaționale prelucrate cu grijă și câteva expresii de como se dice (ups, aicișa și io am comis-o, că și io mi-s român și nu fac o excepție de la această obraznică caracterizare).

Da’ pe ăla din străinătate îl las acu’, că-s prea dușmănoasă, și mă tem că prietenii mei de peste hotare- care nu fac parte din generalizarea aceasta, s-ar simți (ferească‼) atinși. Că om fi noi prieteni și ne-om aprecia cu vreun laic fizic, când ne-am pus o mâna pe cur în vreun club prin londonezia sau virtual la o postare pe Facebook- pe care oricum n-o citim că e prea lungă, da’ curge totuși sânge de dac prin vene. Sau de roman. Depinde cum ne cere situația.

Revin la secolul nostru personal și la omu rămas acasă, cu un serviciU stabil, cu un salarIU decențel- conform cu studiile absolvite sau talentele dezvoltate. Aici mi-e cam teama să generalizez, că- cunosc prea mulți oameni mișto care au înaintat totuși, și s-au încăpățânat să gândească cu mintea lor. Da’ de zis, tre’ să zic ceva, și las opțiunea fiecăruia de a se exclude de unu singur.

Informația în ziua de azi (în țara în care avem internetul cu cea mai mare viteză din Europa), a explodat și doar dacă nu vrei, nu știi ce se mai întâmplă (nu la știrile de la ora 5 sau la nevastă pentru fiul meu), coloșa pe mapamoande, tehnologii, cărți, Kindle, la un clic distanță poți afla cum să-ți aliniezi stele verzi din căpșor și atât de multe altele. Eh, cu toate astea, TU încă mai roșești și dai ochii peste cap când vorbește vreunu despre secs, când apare una cu decolteu și pulpițele la vedere, te uiți încrucișat, și-ti dai cot în cot de unu singur, când auzi că merge omu’ la psiholog, etichetezi și molfai cu mare poftă, șocul și groaza poveștilor despre aventurile tabuistice, împreuna cu alte curve virgine ca tine.

Și eu nu cred că ții la imaginea ta atât de mult că nu ai vrea și Tu. Le vrei, te știu bine. Toate te tentează și visezi romantic la ele, că dacă nu te-ar, nu te-ai cruci de trei ori ca la sfintele moaște.

Singura autodepășire permisă de tine, TU-ȚIE, e aceea de a te pili la un party, de a saliva la una, iar dacă ea, pilită de asemenea, face un opt kizombistic, ești leșinat. Bicepsul sau pântecul pulsează ca un corason espinad, iar a doua zi, la o bere cu amicii, le explici cum ai dat-o gata pe curva aia. Cum ăla de la masa din colț povestea cum cheltuie bani pe colecția de timbre în loc să pună un ban deoparte, sau pleacă în multe concedii și(hm!) merge tot c-o Dacie, sau își lasă copilul să aibă păreri și să fie independent (ce, așa ai ajuns tu om? fiind lăsat liber?! Ă?)

Aicișa, cum ai da-o nu-i bine.

Informația e bună doar ca să o repetăm la o socializare, ca să nu zică lumea că suntem proști și nu ne justificăm diplomele, deși nu ne scoate nimeni din șablonul nostru de ortodocși cu credință în miel și porc, părerile altora și decizia altora de a trăi altfel decât conform cu standardele ruso-române-ortodoxo-io știu mai bine, sunt pentru a fi contrazise/judecate/comentate cu buze umede și ochi libidinoși, nu dezbătute și măcar ascultate.

E ca un fel de CIA/ FBI. La anumite cuvinte auzite și imagini care, cu toate că provoacă erecții (și am auzit că erecția, ar fi de bine), ni se ard circuitele, facem doua cruci externe de revirginizați și trei interne de doamne-ajută.

Ce politică? Avem ce merităm. Când ăștia de aici vor reuși să meargă pe stradă fără să scuipe pe jos și o să reușească să asculte, auzind, iar aia de acolo vor veni acasă cu virusul corona-civilizației, poate că vom reuși să ne apropiem de un final de secol XX și n-om mai vota Iliescu.

Da’ așa cum suntem, cât de greu îi poate fi unuia mai istețel, să ne facă din vorbe, iar noi să-l votăm?

Oamini încremeniți în exemplele bunicilor și părinților- cu tot respectul pentru bătrâni, care ne-or fi învațat pe unii dintre noi bunul-simț. Să ții pasul cu evoluția biologico-cuantico-social-intelectuală, și să pui cămașa cercetatului, nu scrollingului după citate înțelepte osho-istice, nu e doar corect și cuviincios pentru tine și cei din jur, e o plimbare relaxantă, o desfășurare de forță elastică, pe cărările dintre circumvoluțiuni. Impuls la neuron/ i.

Dacă am tinde măcar spre asta, ne-am ridica măcar la nivelul cintezoiilor lui Darwin.

Da’ pana mea! Io rămân hopeless, dar și bucuroasă să coexist sub același drapel, pendulistic între Î.E.N. și E.N, sărbătorind cu mici și ciorbă de burtă, Unirea de sub Cuza, ziua lui Valentin și orice altă ocazie în care am oportunitatea de a-mi etala decolteul, de a putea face opturi kizombistice- dirty dancing, de a putea vorbi despre sex internațional, psihoterapie, Kafka și sculpturile explicite ale lu’ Bernini, iar voi să spune-ți, atunci când mă duc până la baie să-mi pudrez nasul, că sunt o femeie ușoară, nebună, care o arde intelectual.

Ca și cum ar trebui sa aleg!

Acest text conține inexactitați gramaticale intenționate, englezisme de doi lei, cuvintele: sex, curvă, cur și erecție, opinii personale judecabile și pedepsibile despre conaționali (cu toate că fiind CO, nu m-am exclus din proces), dar care sunt bazate pe fapte reale. Orice asemănare cu personaje cu muște pe căciuli, este absolut întâmplătoare și lipsită de speranța că s-ar putea schimba cumva pe durata existenței mele, în vreun fel.

de Alina Covaci Coroeriu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie