33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Timpul se scurge mai lent

Teoria relativității generale afirmă, printre altele, că timpul se scurge mai lent în apropierea unui corp de masă mare (planetă sau stea) decât în spațiul interstelar, adică în vid. Din păcate, nu putem verifica direct acest fenomen și nici nu-i putem găsi vreo aplicație practică, neavând posibilitatea, ca oameni obișnuiți, să ne deplasăm în cosmos.

# Împreună cu Grossman, după multe poticneli, Einstein ajunge să obțină faimoasele sale ecuații de câmp, care descriu gravitația ca fiind o consecință a curbării spațiu-timpului în prezența masei și a energiei. Pe scurt, așa cum o spunea foarte frumos fizicianul John Wheeler, aceste ecuații descriu cum ”Spațiu-timpul îi spune materiei cum să se miște [iar] materia îi spune spațiu-timpului cum să se curbeze.” Astfel gravitația devine o proprietate a spațiu-timpului, care se curbează în prezența materiei. #

de Gilly Graur

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie