22 C
București
duminică, mai 19, 2024

Totul a început cu Declarația Balfour din 1917.

Nu știu, nu sunt specialist în problemele zonei. Dar, la bunul simț, ceea ce vedem acum în Orient pare a fi anularea consecințelor acordurilor occidentale din timpul Primului Război Mondial, cele care au decis soarta Imperiului Otoman, și au împărțit posesiunile lui între Franța și Marea Britanie.

Totul a început cu Declarația Balfour din 1917, privitoare la un posibil stat evreu în Palestina, care intra în coliziune cu înțelegerile făcute cu naționaliștii arabi, care cereau un mare stat independent(cordurile Hussein-McMahon, din 1915), dar
mai ales acordurile Sykes-Picot, care au configurat zona așa cum o vedem acum, împărțită după interesele Franței și Marii Britanii, cu încuviințarea rușilor și a italienilor. Dacă ați uitat, așa s-a întâmplat cu Basarabia după Congresul de la Berlin, din 1878. Ne mirăm de ce s-a întâmplat așa ceva, după participarea noastră la războiul cu turcii, din 1877-1878? Uita, d-aia! Cine eram noi? Șacalii și-au mai luat o halcă din cadavrul Imperiului Otoman. După vreo 35 de ani au luat tot cadavrul!

Bun, acum la zi: după toată istoria asta de vreun secol, un morman de războaie, de morți, de suferințe, zona se recompune, dincolo de granițele formale, trasate cu rigla și compasul de Franța și de Marea Britanie, și apoi puse la îndoială de intrarea în forță a unul nou jucător, SUA, după WW II, când cele două puteri coloniale erau la pământ, ca resurse și mijloace, se produce un proces de recompunere, pe linia de demarcație suniți-șiiți. Recompunere violentă, pentru că pune în discuție totul.

Asasinarea lui Suleimani este, în acest proces, doar un amănunt. Nu are cum să-l împiedice. Nici măcar să-l încetinească. Mai mult, toate intervențiile inepte ale occidentalilor au să accelereze procesul. Occidentalii ar avea un singur lucru rațional de făcut: să nu încerce să-l împiedice, să se opună recompunerii. Ci doar s-o faciliteze, la rândul lor, să se petreacă în relativă ordine, cu cât mai puține victime colaterale, și, dacă asta își doresc, cu protejarea, prin acorduri, a aliatului lor, Israelul. Altminteri va fi jale. Și nimeni nu are puterea, și mijloacele, pentru a ține sub control haosul care va urma.

de Constantin Gheorghe

sursa foto-wikipedia.org

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie