24.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Totul este despre faptul ca ne credem mai destepti decat oricand altcandva!

De fapt totul este despre faptul ca ne credem mai destepti decat oricand altcandva!

Totul!

Fireste, social media a facut trompeta din tampitul satului si culmea, ne-am dat seama ca tampiti sunt multi. Dar nu aici e secretul.

Secretul este ca atunci cand nu vorbim despre lucruri obtinute prin educatie sustinuta sau experienta relevanta, toti suntem tampitii satului. Aici a fost paradoxul fundamental. Credem ca stim mai mult despre orice si pe an ce trece, ne creste nivelul de condescendenta vis a vis de toate. “Stie toata lumea”, “e evident”. “Sunt geolog, normal ca stiu doctrine”, “sunt inginer, istoria n-are niciun secret pentru mine”, “ziarist – nivelul radioactivitatii metalelor rare? E ceva banal!”. Totul e pe google, after all, nu? Economia e ca si propriile buzunare de stiuta, politica, psihologia comportamentala, etc. Creierele noastre doar trebuie sa asocieze faptele. E SIMPLU! Pe facebook acum ti se spune si cat dureaza sa citesti un material, de obicei scris de unii la fel de tampiti ca tine, despre orice subiect. E sub un minut? E bun! Sintetizeaza, ofera, umple golul! Next area of expertise, plz!

Pana si pentru levelul de intelectuali wannabe (sunt unul din ei) mandria este sa-ti faci poza la bookfest cu romane exotice! Ah, ce rafinament, ce tip de elucubratie speciala are asta, nu poti pleca fara un extrem-oriental in punga, te faci de porc! N-am vazut niciodata vreo lucrare stiintifica! La nimeni! D-aia cu nume anost, cum aveam in facultate de adormeai cu capul in ceasca de ness pana terminai titlul: “Romanizarea pe cursul inferior al Dunarii si in Moesia superioara intre sec 4 si 7”- whatever, era mult mai lung – 1000 de pagini cu trei descoperiri reale, restul bullshit, bai, dar asa arata lucrarea stiintifica!! Nimic cu bataie, cu pac-pac, nu e despre tancuri nemtesti, e groaznic de plictisitoare! Dar asta e baza, ne place sau nu! Si totusi stim toti! Totul!

Cat de simplu e sa infasori o conspiratie in mintea celor care cred ca stiu si ca sunt informati? Exact! CEL MAI USOR!

Facultatea aia batraneasca pe care am facut o eu construia structuri. Era ca un vant pe care-l simteai ca bate si simteai ca vine de undeva de departe, din larg. Normal ca am uitat detaliile, multe, le cam beam prin camine (si) pe vremea aia dar a ramas briza. Sensul! Directia! E simplu sa vezi ca unele lucruri pur si simplu nu se potrivesc in scheletul general, nu intra, nu sunt de acolo! Istoria lumii e de fapt istoria celor exact ca noi care doar au trait in alte vremuri, s-au schimbat doar uneltele! In rest suntem la fel de buni, rai, prosti, destepti. Homo sapiens, ISTORIA LUMII ESTE ISTORIA IDEILOR! Adica, pentru idioti, cum o idee a generat o pe urmatoare! Chiar si Marx a contribuit la asta, si Hitler, nu esti marxist sau hitlerist daca exista unele filatii acolo! Nu e despre filme cu elfi si printese, alea sunt doar efectele. Concret, nu poti sa construiesti o conspiratie suficient de acaparatoare incat sa-i negi parcursul! Si odata cu parcursul, motivatiile, cauzele, efectele care au facut ca lucrurile sa fie asa cum au fost. Bineinteles ca de-a lungul timpului au fost si plasmuiri, normal, dar azi e stupid sa nu-ti dai seama ca exista un milion de surse despre orice. Si ca niciuna din mistificari n-a tinut mai mult de o generatie, maxim doua si asta cu pretul inchiderii populatiei aleia intr-un lagar!

Si totusi, astazi, ne credem mai destepti decat am fost vreodata! Ieri am scris despre infierea unui copil, astazi aflu ca de fapt a fost o conspiratie, o manipulare deloc discreta! Ce decizie sa iau? Exact, niciuna! Nu stiu ce e, daca e asa sau nu, fuck off, asta e raspunsul! Nu sunt asa de destept incat sa judec, renunt. N-am datele pentru orice fel de cantarire a subiectului. Nu-s vreun investigator, nu traiesc si respir in cercuri politico-jurnalistice, pur si simplu nu stiu! And move on!

Dar nu stiu cum dracu’ toata bula mea e plina de certitudini!

Cand Trump si Brexiterii au mintit, nimeni n-a spus, ok, hai sa ne intoarcem la lucrurile pe care le stim for sure! Cine e de fapt UE, ce vrea ea, care a fost scopul, ce a adus la modul cert, clar, cuantificabil? Care e directia vantului, nu pozitia scoicilor de la mal!

Nu, au stiut ei mai bine!

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie