22 C
București
duminică, mai 19, 2024

Transparență, nu vorbit anapoda, fără să se spună nimic din ceea ce contează!

Editorial, Le Monde, acum: ”Dans le combat mondial contre la pandémie, aucun gouvernement n’a encore la formule magique. Transparence dans les choix et humilité au moment de les contester sont les meilleures défenses pour nos démocraties.”

Perfect! Niciun guvern nu are bagheta magică. De acord. Dar are la îndemână toate mijloacele pentru a construi soluții, și asta rapid. Dacă vrea, dacă este în logica servirii interesului public, dacă își ierarhizează corect prioritățile, și îi implică pe toți cei care pot contribui cu ceva la structurarea soluțiilor.

De acord și că, la rândul lor, cetățenii trebuie să-și exprime criticile și contestarea acțiunii guvernelor de o manieră decentă, și în cunoștință de cauză. Dar trebuie să și le exprime. Pentru că democrația nu s-a suspendat, trebuie să existe mecanisme și contraputeri care să-i aducă pe cei tentați de abuzuri pe calea dreaptă.

În enunțul citat cuvântul cheie este transparență. Fără ea nu poți evalua corect realitatea, și sigur iei decizii proaste. Iar actuala guvernare din România excelează prin opacitate. De unde și impresia/convingerea că există haos, că se guvernează pe altă agendă. Așadar, transparență, nu vorbit anapoda, fără să se spună nimic din ceea ce contează!

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie