35 C
București
vineri, iulie 12, 2024

Turnul Sfatului din Sibiu

Turnul Sfatului din Sibiu este situat între cele mai importante două pieţe ale oraşului, mai precis la colţul dinspre miază-noapte – răsărit al Pieţei Mari şi a reprezentat mereu simbolul caracteristic al oraşului Sibiu.

Turnul Sfatului (interior) din Sibiu, 1992

Foto: (c) EUGEN ENACHESCU/Arhiva istorică AGERPRES 


Numele turnului provine de la funcţia de apărare asupra porţii de intrare în cea de-a doua incintă, situată în imediata apropiere a clădirii ce adăpostea primăria Sibiului, menţionată documentar în anul 1324, menţionează site-ul https://sibiucity.ro. Având iniţial funcţia de turn de fortificaţie, de apărare, din a doua incintă de fortificaţie, acesta s-a prăbuşit parţial în 1585, în urma unui cutremur. Parterul şi primele două etaje aparţin astăzi construcţiei originale din secolul al XIII-lea.


În anul 1588, turnul a fost reconstruit cu ajutorul contribuţiei cetăţenilor oraşului. În anul 1720, paznicii turnului au primit ordin din partea magistratului de a repeta la tobă, la fiecare jumătate de oră, bătaia ceasului. Acoperişul şi-a schimbat înfăţişarea de-a lungul timpului, de la unul scund, piramidal, la cel piramidal octogonal înalt, flancat de patru turnuleţe care serveau drept semn de drept de judecătorie a oraşului.

Foto: (c)  CONSTANTIN DUMA/AGERPRES FOTO 


Forma actuală a turnului datează din lucrările de reconstrucţie executate între anii 1824-1826, mai menţionează site-ul https://sibiucity.ro. Accesul în interior se face printr-o uşă de mici dimensiuni, de unde, prin intermediul unei scări spiralate, se ajunge la etajele superioare. Sunt 141 de trepte de urcat până la ultimul etaj. La penultimul etaj se poate observa mecanismul ceasului, iar ultimul etaj prezintă un punct de observaţie peste oraşul vechi. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie