De cele mai multe ori ne atingem scopurile mărețe datorită coincidenței, și nu a planificării, după cum este la modă a se crede. Vești proaste pentru omul care este în căutarea marii reușite, care este pătruns de pozitivism și raționalism, convins fiind că prin cercetare atentă – aproape științifică – poate descoperi legile care guvernează reușita.
Căutătorii reușitei, acest sfânt Graal al vieții, își întind plasele pentru a ademeni sorții favorabili într-ânsele și își și dezvoltă anumite ritualuri zilnice, denumite generic obiceiuri sănătoase. Omul nostru devine superstițios și va lua aminte la semnele prevestitoare, care confirmă sau infirmă calea.
Adevărul este că reușita, cel puțin cea în maniera grandioasă, este un hazard al vieții, după cum dezvoltă magistral Malcom Gladwell în cartea „Excepționalii”. Luăm 10 000 de oameni care au aceleași obiceiuri zilnice prevestitoare ale reușitei și dacă va reuși unul. Adică ce îți prezintă unul sau altul drept formulă a succesului garantat, nu sunt decât câteva obiceiuri care în cazul lui au funcționat pentru că a avut și niște coincidențe care au facilitat reușita în cauză.
Nu toți putem fi mari filosofi, oameni de afaceri, scriitori, muzicieni sau actori. Ține pe de o parte de niște tare genetice, iar pe de alta de unele contextual-istorice. Pe scurt, fă ce ține de tine pentru a reuși ceea ce îți dorești, însă nu te inflama prea tare dacă nu se întâmplă pentru că sunt lucruri care pur și simplu nu stau în puterea noastră.
de Constantin Nica
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.