Unul dintre pașii cei mai grei pentru a face o schimbare – comportament, mentalitate sau convingere – este recunoașterea „greșelii”.
Iar în spatele dificultății de a recunoaște greșeala stă adesea frica – din copilărie – de a fi pedepsit. Spargi o vază și o ascunzi, poate nu observă nimeni. Altfel poți fi pedepsit.
În primul rând, ne este peste poate să recunoaștem greșeala către noi înșine. Căci a o recunoaște înseamnă că aceasta există, că este reală, concretă; și cum s-a creat o asociere în copilărie între <greșeala descoperită> și <pedeapsă>, a da la spate greșeala presupune o eventuală fentare a pedepsei cu care venea de cele mai multe ori la pachet. Dacă nu știe nimeni, atunci nu există.
Mintea noastră face raționamentul lacunic: A = B, DECI B. Nu știe nimeni = nu primim pedeapsă. DECI nu primim pedeapsă. Ceea ce înseamnă că nu există greșeala. Pentru că dacă am admite că există, ar veni la pachet cu eventualele repercusiuni.
Apoi, ducem greșeala la nivel de identitate: o „greșeală” azi, o greșeală mâine și tot așa până când undeva în minte și emoții se sedimentează senzația că suntem greșiți. Nu suntem perfecți ca și părinții sau adulții din jur care nu par a greși, sau dacă greșesc, o fac foarte rar.
Eventual, se greșește în alte familii, iar dacă se greșește și în a noastră, noi suntem cauza. „Beau pentru că mă superi tu”, „te bat pentru că vreau să scot om din tine”, „rămân în căsnicie pentru tine”…
În terapia cognitiv comportamentală se lucrează cu raționamente de tipul „Eu nu sunt greșeala. Am greșit, însă greșeala este greșeală iar eu nu sunt greșit pentru că am greșit”. Noi nu suntem comportamentele noastre, greșeala este un comportament care poate fi corectat. Dacă spui o prostie, nu ești prost. Când caști, nu ești căscat.
Greșeala este ca un obiect pe care îl avem în buzunar – ca un telefon – și, la fel cum nu suntem telefomul, nu suntem nici greșeala. sau greșiti.
Constantin Nica
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.