35 C
București
vineri, iulie 12, 2024

Unul dintre visurile cele mai comune este visul siguranței.

Unul dintre visurile cele mai comune este visul siguranței. Adesea metamorfozat sub forma banilor. Mulți, cât mai mulți. Unii visează să îi facă, alții să se căsătorească cu ei. Ceea ce este ditamai programarea pentru o viață neîmplinită.

Habar n-am cum de încă rezidă în iluziile noastre că banii înseamnă siguranță, sau fericire, sau împlinire. Poate că are de-a face cu faptul că în trecut se murea de foame iar a avea bani, proprietăți, moșii, te scutea de asta. Lucru inactual în societatea noastră contemporană, nu mai murim de foame. Desigur că este de preferat să „avem bani” decât opusul, dar asta nu vine la pachet cu îndestularea foamei de sens existențial.

Poate că te-ai hotărât să îți faci un panou al visurilor și lipești pe acesta un grafic cu ceva criptomonede, o poză cu un Ferrari și alte câteva deziderate care-ți par a denota abundența financiară. Totuși, luând Ferrari-ul ca exemplu, oare chiar îți dorești mașina asta sau mai degrabă vrei tarele secundare cu care vine la pachet? Cum ar fi presupusa recunoaștere socială, adrenalina din timpul șofatului, starea emoțională pe care ți-o aduce, potențiala identificare cu „reușita”, funcția ei de „aspirator de femei” șamd.

Dacă suntem onești cu noi înșine, căutăm mai degrabă sentimentul reușitei decât reușita în sine. Iar sentimentul reușitei este al dracului de efemer, necesitând reușite din ce în ce mai mari și mai multe. Altfel nu ar funcționa atât de bine casele de pariuri și ar exista și alți câștigători în afară de patronii acestora.

Constantin Nica

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie