11.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

URSS – [partea 3]

URSS la final.

Rusia anilor 90 nu este doar o prapastie produsa de neoliberalismul năvălitor, asa cum a fost tot blocul excomunist. Este mult mai mult si mult mai tragic de atat. Iar cauza se gaseste in anii de dinainte.

Blocul sovietic are o particularitate frapanta fata de celelalte imperii coloniale. Mentinerea sa e o problema de prestigiu si implica, spre deosebire de cele occidentale, costuri, nu profit. Petrolul, gazele ajung la estici la preturi de dumping, multi le si revand in occident la pretul pietei (ca bulgarii), materiile prime vin din Rusia iar produsele manufacturate vin dinspre statele satelit in metropola, nu invers. Statele satelit se imprumuta din occident la modul grande ca sa mentina o iluzie de economie, dar garantul imprumuturilor este Moscova. Nicio justificare economica reala nu mentine relatia dintre URSS si sateliti, ci strict display-ul de autoritate, e doar o vitrina. Teoria vitrinei e cel mai bine relevata in RDG unde de departe se traieste cel mai bine din blocul estic, gandirea era a lui Stalin. Dar tot pe.datorie sau prin diverse alte mismarsuri financiare – vanzare de dizidenti, vanzare de obiecte de arta, etc. Economic si RDG e la.pamant. Problema imprumuturilor o stim foarte bine. Ceausescu a fost singurul care a urmat o politica inversa si ne- a ingropat de vii. Ceilalti macar se straduiau sa mentina o iluzie, Ceausescu ajunsese sa creada in ea.

Dar cea mai mare iluzie se mentinea la Moscova. Imperiul extern era o ghiulea de picior. Iluzia e atat de mare si de inecata in ideologie, nu in calcule economice, incat interventia in Afganistan din 79 este cea care deschide Cutia Pandorei. Jocul clasic al razboiului rece e pericolul alunecarii spre americani a guvernului afgan care se extragea cel putin prin nume din socialism – de fapt facea un perfect joc dublu. La Moscova conducerea si Brejnev sunt sfasiati intre obligatia produsa de capcana ideologica de a ajuta un regim care zice ca e fratesc si mirosul pericolului. Infinit de multe regimuri din statele nealiniate isi agata in denumire diverse sintagme care sa atraga sprijinul american sau sovietic, Amin nu e cu nimic diferit. Dar luptele interne de pe astfel de coclauri nu au nimic de a face cu ideologia – sunt rivalitati intre warlorzi locali. Ba chiar rusii il implora pe Amin sa lase socialismul ca nu merge in mijlocul traditionalismului musulman, dar pericolul exploatarii situatiei sensibile de catre americani ii impinge in ultimul moment la interventie. Brejnev e sigur ca va rezolva problema in 3 saptamani. A durat 9 ani si nici n-a rezolvat nimic. Imperiul extern se demonstreaza si aici o himeră ucigasa. Dar oroarea teoriei vitrinei si a „prestigiului” ii impiedica sa faca pasul inapoi.

Gorbaciov este cel care a spart-o. In termenii de azi, putinistii il acuza de distrugerea prestigiului Uniunii Sovietice si „umilirea” acesteia. Reconfectionarea istoriei nu spune nicaieri ca prestigiul URSS era un mit ruginit si ca solutia lui Gorbaciov a fost una disperata – impacarea cu americanii ar fi condus la o reducere a costurilor militare gigantice iar abandonarea imperiului extern la acoperirea gaurii prin care se scurgeau bani indirecti. Enorm de multi bani. Vitrina costa enorm iar azi minciuna putinista acuza exclusiv pe cel csre a spart o, nu pe cei care au construit-o.

Va urma

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie