30.1 C
București
marți, august 9, 2022

URSS – [partea 7]

N-am vorbit de comunismul flagrant de diferit din sateliti, de gulaș-comunismul din Ungaria, ala catolic si scandalagiu din Polonia, STASI comunismul big brother din RDG, coreean in Romania, cert e ca sunt foarte diferiti iar Gorbaciov le masoara din ochi rezultatele cu approach-uri diferite. Din ochi pentru ca adevaratele rezultate sunt sufocate de fatade atent construite, si oricum sunt proaste pe toata linia. Il seaca stalinistii ca Ceausescu sau Honeker, il enerveaza Jaruzelsky care cere interventia armatei sovietice ca sa sugrume Solidaritatea (dupa ’89 a negat vehement, of course), il respecta pe Kadar din Ungaria. Apropos de Jaruzelsky, faptul ca cere ocupatia sovietica ii face pe rusi sa analizeze mai atent implicatiile inca de pe vremea lui Andropov. Că n-o fac e un semnal importamt, desi joaca niste cacealmale in sensul asta, adica ii ameninta pe liderii comunisti polonezi ca daca nu-si rezolva problemele o sa le rezolve ei cu tot cu ejectarea lor din functii. Ce este cert e ca de la inceputul anilor 80 sovieticii realizeaza ca satelitii se folosesc mai mult de ei in loc sa fie invers.

Satelitii sunt totusi utili, sunt terenul de desfasurare a diverse rachete cu raza medie, corespondentul lui Pershing amplasate de americani in RFG, unul dintre motivele crizei din timpul lui Andropov. De multe ori sovieticii nici macar nu-si mai anuntau omologii comunisti cand se petreceau astfel de pozitionari, in Cehoslvacia si in RDG in special.

N-am vorbit de relatia cu americanii care evolueaza in anii 80 de la rece la cald si viceversa, iar asta fluctueaza in functie de cat de aproape de putere si influenta sunt hard-conservatorii de la Moscova si Washington, straniu de apropiati in viziuni, ca si azi. Si unii si ceilalti insista asupra pericolului iminent dar si Reagan si Gorbaciov aleg de la un moment dat sa nu-i mai asculte. Nu stiu cum sa apreciez asta, cat de onest a fost, dar Reagan chiar ii propune lui Gorbaciov sa share-uiasca tehnologia din spatele sitemului de aparare strategica StarWars capabil sa elimine din spatiu rachetele balistice si sa neutralizeze amenintarea nucleara. Rusii privesc cu neincredere oferta si se lauda ca nu-i mare branza, ca ei pot sa asambleze un sistem asemanator la 10% din pretul celui american. Iarasi, probabil e fanfaronadă, dar avantajul tehnologic american e cu siguranta capabil sa rupa echilibrul si contribuie mult la relaxarea lui Reagan si la un approach mai ingaduitor. Uite, nu stiu ce s-a ales din StarWars pana la urma.

Dar, spre deosebire de Putin, Gorbaciov inghite in sec si continua negocierile pentru dezarmare, in 87 chiar se incheie un acord in privinta rachetelor cu raza medie, sursa infierbantarii frecvente a conflictului. Dar ce e important de amintit aici, si e relevant azi sunt doua lucruri:

1. Analiza potentialului de amenintare, a dimensiunii intentiei de atac a adversarului este o chestiune ideologica foarte strans interconectata si la rusi si la americani. Adica e foarte mult politica interna. Hardlinerii din ambele tabere o folosesc ca sa si atinga scopuri si pozitii in establishement-ul propriu. Cred ca am scris despre B Team, un thinktank de mare influenta din spatele lui Reagan care supraestima permanent pericolul sovietic pentru a justifica solicitari isterice de inarmare, si la Moscova armata si stalinistii conservatori faceau acelasi joc. Supraestimarea intentiei ofensive a adversarului este in sine un casius bell folosit de Putin si astazi in privinta Ucrainei, pentru ca in realitate CHIAR NU CONTEAZA unde sunt amplasate focoasele, mai aproape sau mai departe, rezultatul e oricum acelasi – the end complete. De aceea miza nu e decat una de fluturare propagandistica si interna a amenintarii imediate care de obicei se lasa cu radicalizari fascistoide. Este un excelent pretext de crestere autocratica a puterii centrale, de bugetare mai mare in zona serviciilor, de cheltuieli militare mai mari si de restrangere a drepturilor civile. Acesta este conservatorismul ofensiv. Este ceea ce Reagan si Gorbaciov au reusit sa ocoleasca.

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.