11.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

URSS – [partea 8]

Gorbaciov a zdrobit poporului rus sensul profund turnat cu obstinație si scrijelit in constiinta colectiva al sacrificiului zecilor de milioane ucisi de razboi, de foame, de ura fata de untermensch, de politia politica. Magnitudinea acestui sacrificiu este necunoscuta oricarui alt popor, necomprehensibilă. Poate, proportional, evreilor.

La fel de necomprehensibila ca geografia nesfarsita si plată.

Aceste zeci de milioane de victime la care se adauga cele din epocile anterioare, necuantificabile, au lasat in fiecare familie traitoare in aceasta geografie câte o rană profundă, cel putin una. Totalitatea rănilor care acopera totalitatea oamenilor formeaza nucleul identitatii rusești. Ca sa poată supravietui acestei traume incalculabile s-a spus ca mortii merită. Merită imperiul, merită gloria, merită un cuvant hotarâtor in lume, merită să-i asuprească pe altii. Merită ca cei vii să renunte la individualitate, la libertate, la confort. Singurul scop a fost totalitatea individuală. Cred ca Brejnev urlă batand cu pumnul in masă despre Cehoslovacia ca este acoperitä cu sânge rusesc palmă cu palmă. In 68 sensul politic al invaziei a fost coplesit de sensul ei simbolic. Mortii ne dau dreptul, de fapt ne obligă sa fim aici si sa poruncim, au spus sovieticii.

Dezvaluind dezastrul sistemului, Gorbaciov a anulat semnificatia acestor sacrificii. Adevarul si democratia au devenit echivalentele neantizarii colective. A nimicului. „Pe cei ce nu-i iubeste, Dumnezeu nu-i lasă să sufere”, spunea recent un cleric, iata o propozitie cat intreaga istorie a Rusiei. Noi am suferit secole intregi cat pentru toata iubirea lui, Dumnezeu nu mai poate fi in alta parte decat aici – acesta este subtextul. Ortodoxismul bolsevic a reușit transferul mistic absolut. O lume a sacrificiului pentru totalitatea imperială, bolșevică, stalinistä si apoi nucleară, fiecare dintre ele asemanatoare ca finalitate. Ce sens ar fi avut aceste zeci de milioane de morti altfel?

Gorbaciov a fost exceptia tuturor secolelor rusești, iar renașterea lui Putin s-a construit folosindu- l ca antimodel. Utopia lui excentrică versus utopia rusă veșnică.

Gata.

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie