33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Vagabondul cel mai bogat al Europei.

Alfred Nobel inventatorul de renume mondial, cel care a dat viață fundației ce oferă anual faimoasele premii Nobel se năștea acum 186 de ani. Istoria l-a consemnat ca un idealist profund dedicat muncii sale, Victor Hugo numindu-l chiar vagabondul cel mai bogat al Europei.

Mulți români de-a lungul timpului s-au bucurat de premiile sale, George Emil Palade, Elie Wiesel, Ștefan Hell. În acest context, ar fi bine să amintim că am avut și noi în istorie un corespondent al lui Nobel în persona lui Emanoil Gojdu, născut cu trei decenii înainte de Nobel. Bursele lui Gojdu și generozitatea sa au ajutat tineri români precum Traian Vuia, Victor Babeș sau Octavian Goga să se împlinească profesional. Cum ar fi fost că România să ofere Premiul Gojdu în locul Premiului Nobel de astăzi?

de Alexandru Filimon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie