19.3 C
București
marți, septembrie 10, 2024

Vălenii de Munte  – un oraș ce nu-și uită trecutul, ce-și respectă prezentul

Vălenii de Munte  - un oraș ce nu-și uită trecutul, ce-și respectă prezentul

 

”Cine nu-și cunoaște trecutul, nu-și cunoaște părinții”, mărturisea Nicolae Iorga – una dintre figurile centrale ale vălenarzilor, pusă la loc de cinste și onoare în inima lor și,bineînțeleș, în spațiile urbane centrale. În acest oraș cochet, unde multe muzee și biserici dezvăluie o bogată cultură locală, cu predilecție spre a se înalța în panteonul național cultural prin valorile și personalitățile locale ce au făcut carieră la București și în Europa acelor vremuri, putem observa o simplitate boemă de trăire complexă în rândul populației.

La un periplu prin oraș se observă bunul simț al oamenilor de rând, o educație elementară ce asigură asezământului din Muntenia un caracter de unicitate, fermitata și nu în ultimul rând, ospitalitate.

Cu ocazia zilei de 9 mai, care este și ziua orașului pentru Vălenii de Munte, dincolo de semnificația profundă a acestei zile pentru România, vălenarzii s-au putut bucura de o festivitate ce onorează trecutul urbei și faptul că sunt români dincolo de vălenarzi sau prohoveni, cum bine remarca și sublinia în discursul său primarul orașului, Florin Constantin.

Oamenii s-au bucurat așa cum era de așteptat de această zi care le lega trecutul de un prezent, mai mult decât onorant și onorat de tineri talente, valori ce se ridică din Vălenii de Munte. Elevul Iulian Arsenoiu care a obținut medalia de aur la informatică la Olimpiada Națională a fost felicitat de primar și de elita politică locală prezentă la festivități. Acesta, cu candoare, și cu încurajarea entuziastă a familiei, s-a arătat sfios de primirea caldă din partea primarului care a amintit că în Vălenii de Munte există numeroase valori de la care România se poat revendica în lupta ei pentru restabilirea esantionului axiologic national.

Primarul a evocat în discursul său și importanța prețuirii acestui capital (capitalului uman intelectual) și a valorilor locale ce izvorăsc din această mica urbe care a dat țării personalități ca Nicolae Iorga, Nicolae Tonitza sau Miron Radu Paraschiveanu. Nota pozitivă a evenimentului a fost atinsă de discursul primarului Florin Constantin prin invoacrea unei mândrii, a unei identități locale, fondate pe cinste, muncă și dăruire profesională. Cel mai bun exemplu, în sensul înălțător al termenului , rămâne reușita elevului Iulian Arsenoiu.

Directoarea Centrului Cultural Vălenii de Munte, Florina Ene, și-a prezentat emoția într-o gamă sensibilă tinerei generații și percutantă unui trecut local glorios. Invocând pe rând, înfăptuirile personalităților locale din trecut, dar și din prezent, aceasta a subliniat împortanța unei continuități de ordin conservator, de melanj între trecut și viitor, subliniind importanța educației și a promovorii culturii în rândul oamenilor, în special a celor tineri.

Orașul a sărbătorit în linii mari o victorie a trecutului care prin prezentul articol își propune să vă ofere și vouă un scurt tablou al unei zile ce s-a dorit a fi, cât se poate, și o sărbătoarea în rândul celorlalți români,care își amintesc și prețuiesc spusele lui Iorga din introducere.

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie