Crivățul este un vânt deosebit de puternic, care bate în Moldova, Dobrogea și sudul și estul Munteniei. Suflă dinspre N-E spre S-V, cu viteze ce depășesc uneori 30-35 m/s. Asociat cu ninsoare, el determină deseori în anotimpul rece al anului cele mai cumplite viscole din țara noastră.
Austrul este un vânt care bate în țara noastră din sud-vest, vara mai ales secetos și păgubitor pentru culturi, iarna bogat în ploaie și zăpadă.
Nemirul – vânt local din depresiunea Brașovului, ce bate dinspre munții Nemira. Aduce din Carpații Orientali mase reci de aer din văile munților, depuse de crivăț, are o viteză mai redusă (10 – 20 m/s).
Foehnul este un vânt cald care suflă în depresiunile din Subcarpații de Curbură, depresiunile din sudul și sud-vestul Transilvaniei.
Vântul Negru bate în Dobrogea și sudul Munteniei (Bărăgan). Este un vânt uscat și fierbinte ce aduce secetă, din această cauză primind denumirea de „Traistă goală”.
Zefirul – vânt slab care suflă din apus.
(sursa: Wikipedia)
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.