21.3 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Wiley Post, primul aviator care a zburat în jurul lumii singur

La 22 iulie 1933, Wiley Post a finalizat zborul solo în jurul lumii cu avionul său Lockheed 5C Vega Winnie Mae. Acest zbor record a demonstrat funcţionalitatea mai multor tehnologii aviatice semnificative. A folosit două dispozitive aeronautice relativ noi – un pilot automat şi un radiogoniometru. Pilotul automat a corectat erorile de orientare aeronautică, menţinând aeronava pe traseul ei, iar indicatorul de direcţie radio (radiogoniometru) l-a ajutat pe Post să navigheze cu avionul către anumite transmiţătoare radio de-a lungul rutei, evidenţiază https://airandspace.si.edu/.

Pilotul automat al lui Wiley Post 

Sursa foto: airandspace.si.edu 


Deşi zborul a fost întrerupt deoarece Post a trebuit să repare giroscopul şi o elice îndoită, a reuşit să atingă un record de şapte zile, 18 ore şi 49 de minute, depăşind recordul său anterior de opt zile în jurul lumii, realizat tot cu avionul Winnie Mae în 1931, alături de Harold Gatty. Pentru ambele zboruri, Post a fost onorat în cadrul unei parade cu confetti în New York. Zborul lui Post din 1933 a păstrat o semnificaţie aparte în istoria aviaţiei. În iulie 1938, aviatorul Howard Hughes şi echipajul său au înconjurat cu succes globul într-un Lockheed Super Electra, echipat cu cele mai avansate echipamente de radio şi de navigaţie. Vorbind despre zborul lui Post, Hughes a spus: ”Zborul lui Wiley Post rămâne cel mai remarcabil zbor din istorie. Nu poate fi niciodată duplicat. A făcut-o singur!”.

Avionul Lockheed 5C Vega Winnie Mae 


Wiley Hardeman Post s-a născut în apropiere de Gand Saline, Texas, în 1898, şi s-a mutat în Oklahoma cinci ani mai târziu, potrivit https://wileypostairport.com/. S-a îndrăgostit de avioane de tânăr şi a visat să devină pilot. Post a început să lucreze în domeniul petrolier, pe câmpurile petrolifere, pentru a câştiga bani să-şi cumpere propriul avion. Planurile lui au fost oprite când şi-a pierdut un ochi într-un accident de muncă. Ca urmare, Post nu a mai putut estima bine înălţimile sau adâncimea, dar s-a antrenat astfel încât să estimeze distanţele cu precizie cu un singur ochi. Şi-a cumpărat primul avion cu despăgubirea de accident, în jur de 1.800 de dolari. Cu acesta, a predat lecţii de zbor şi a transportat petrolişti către platformele lor, iar la 27 iunie 1927, a plecat din Sweetwater, Texas.


În 1928, Post a devenit pilotul personal al lui F.C. Hall, un petrolist din Oklahoma. Cu avionul lui Hall, „Winnie Mae”, Post a câştigat cursa aeriană naţională, de la Los Angeles la Chicago, în 1930, aceasta fiind prima dintre multele realizări ale celebrului avion. Pe 23 iunie 1931, Wiley Post şi navigatorul australian Harold Gatty au decolat de pe Roosevelt Field din Long Island, cu scopul de a doborî recordul de zbor în jurul lumii. Opt zile, 15 ore şi 51 de minute mai târziu, perechea a aterizat din nou la Roosevelt Field, după ce a înconjurat globul şi a doborât recordul anterior de 20 de zile şi 4 ore. Cei doi au devenit eroi. Compania editorială Rand McNally a publicat un raport al zborului, ”Around the World in Eight Days”, scris de Post şi Gatty, potrivit https://airandspace.si.edu/.


În 1933, Post a reuşit un alt record mondial, doar că de această dată cu zborul solo.


În 1934, Post a început să cerceteze posibilitatea de zbor la mare altitudine şi pe distanţe lungi. Cabina avionului Winnie Mae nu era însă presurizată, acest lucru determinându-l pe Post să dezvolte primul costum de zbor sub presiune din lume, cu ajutorul companiei B.F. Goodrich. „Man from Mars”, cum a fost numit costumul, i-a facilitat explorarea sub-stratosferei şi a ajutat la dezvoltarea zborurilor la altitudine mare. Wiley Post a prezis dezvoltarea aeronavelor care să asigure transport supersonic şi posibilitatea călătoriilor în spaţiu. El a recunoscut importanţa ritmurilor biologice şi efectele oboselii asupra competenţei pilotului şi a fost unul dintre primii care au efectuat cercetări în acest domeniu, mai aminteşte https://wileypostairport.com.

Sursa foto: historynet.com 


Post a încercat de nenumărate ori, în 1935, să stabilească recorduri pentru traversări transcontinentale solo la înaltă altitudine, dar niciuna nu a avut succes. O anumită încercare, din 15 martie, rămâne demnă de reţinut, notează https://airandspace.si.edu/. Purtând costumul presurizat şi zburând la o altitudine de peste 9.000 de metri, Post a pilotat avionul Winnie Mae, echipat cu un compresor şi un tren de aterizare, de la Burbank, California, până la Cleveland, parcurgând o distanţă de 2.035 mile (3.256 kilometri) în 7 ore şi 19 minute. În anumite momente, aeronava a atins o viteză la sol de 340 mile pe oră (547 kilometri pe oră). Acest zbor a arătat că se pot obţine creşteri semnificative de viteză cu zboruri la altitudini mari.

În august 1935, Post şi prietenul său din Oklahoma, umoristul Will Rogers, au pornit într-un tur aerian prin Alaska şi Siberia. Post zbura cu o aeronavă hibrid, construită dintr-un Lockheed Orion şi un Lockheed Explorer, propulsată de un motor Pratt & Whitney Wasp de 550 cap putere şi echipată cu flotoare care, se pare, nu erau potrivite pentru aeronava deja improvizată. Avionul era prea greu cu tot combustibilul şi echipamentele de vânătoare şi pescuit de la bord. Pe 15 august, cei doi au părăsit Fairbanks, Alaska, cu destinaţia Point Barrow. Zburând pe ceaţă, Post s-a pierdut şi a fost forţat să aterizeze într-o lagună şi să se orienteze. Când au decolat din nou, motorul s-a defectat şi aeronava a căzut la sol. Atât Wiley Post, cât şi Will Rogers au murit pe loc.

Sursa foto: wileypostairport.comhttps://wileypostairport.com/about-wiley-post


Decesul lor a provocat un val de tristeţe la nivel mondial. Corpul neînsufleţit al lui Wiley Post a fost depus în rotonda Capitoliului din statul Oklahoma. Printre cei care au prezentat omagii s-au numărat aviatori americani celebri, precum Amelia Earhart, şi personalităţi politice de rang înalt. Winnie Mae, unul dintre cele mai renumite avioane din anii 1930, se află în colecţia Muzeului Naţional al Aerului şi Spaţiului (Smithsonian National Air and Space Museum) din 1936. Costumul de zbor presurizat al lui Post se află, de asemenea, în colecţia Muzeului şi este în curs de restaurare extinsă în cadrul Institutului de Conservare Smithsonian din Suitland, Maryland, arată site-ul instituţiei, https://airandspace.si.edu/. AGERPRES/

Sursa fotografiilor: airandspace.si.edu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie