33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Ziua Constitutiei Romaniei Mari

Ziua Constitutiei Romaniei Mari, promulgată prin decret regal la 28 martie 1923, dupa ce a fost votată de Parlament la 26 martie 1923.

De ce este Constitutia din 1923 una dintre cele mai democratice constituţii din Europa acelui timp? Pentru ca introducea cel putin 20 de prevederi valabile si astazi, printre care: România este un stat naţional unitar şi indivizibil, al carui teritoriu este inalienabil. Erau garantate drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, fără discriminare etnică, de limbă sau religie, egalitatea cetăţenilor în societate şi înaintea legilor, libertatea conştiinţei şi întrunirilor, dreptul de asociere, secretul corespondenţei, inviolabilitatea domiciliului.

Dar cea mai importanta schimbare este ca in Romania a fost introdus votul universal, egal, direct, obligatoriu şi secret. Militarii si femeile aveau sa mai astepte pana sa isi exprime optiunea politica…

de Viviana Anghel

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie